Spring naar de content

Op zoek naar eerlijke, betrouwbare bankiers? Dan moet u niet die van de UvA hebben

Sinds de uitbraak van de crisis kunnen ze weinig goed meer doen en is hun imago naar de knoppen: bankiers zijn gehaaide mannetjes, graaiers die exorbitante bonussen opstrijken en risico’s nemen met ons geld. De wereld kan een nieuwe en eerlijker generatie wel gebruiken. Maar daarvoor moeten we waarschijnlijk niet bij de economen en bedrijfskundigen van de UvA zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Een grote groep eerstejaarsstudenten economie en bedrijfskunde aan de UvA heeft namelijk op grote schaal fraude gepleegd. Ongeveer vierhonderd studenten hebben vals gespeeld bij het maken van computertoetsen.

Statistiek is het vak waar het om gaat. De computertesten werden afgenomen met het programma MapleTA. Door twee browsers te openen en bij beide browsers in te loggen, kon heel simpel met het programma worden gefraudeerd. Dat ging zo: in browser 1 maakte de student de opgaves, waarna het goede antwoord werd getoond. In browser 2 kon de student de juiste antwoorden vervolgens invullen. Die foutloze toets werd geregistreerd en voila: toets gehaald. Inmiddels zijn de computertoetsen van alle studenten ongeldig verklaard. Wellicht doet de UvA (en andere universiteiten die gebruik maken van dit programma) er goed aan dergelijke fraudegevoelige methoden niet meer of op een andere manier te gebruiken.

De economen in spe hebben de cursus ‘leren frauderen’ in ieder geval gehaald. Want ook in het echte bankiersbestaan word je wel eens betrapt.

Volgens de examencommissie werd de fraude nu pas ontdekt, doordat ervaren docenten constateerden dat studenten de toets sneller maakten dan zijzelf. In de UvA-wandelgangen gaat echter het verhaal dat de fraude al langer speelt én bekend was bij docenten. Als dit daadwerkelijk zo is, rijst de vraag waarom er niet eerder naar buiten is getreden. Maar daar zal vast een handige bedrijfskundige of economische strategie achter hebben gezeten, risk management.