Spring naar de content

Anti-stress tip: bonobo’s verlagen spanning door seks te hebben

U kent het wel: op dag één na het lange paasweekend is er al helemaal niets meer te merken van die extra dag vrij. Al voor u naar uw werk ging had u al mot met uw partner (m/v), uw collega’s zijn weer ouderwets vervelend en de deadlines vliegen u om de oren. U bent, kortom, nogal gespannen. Wat kunt ú leren van de Bonobo’s als het gaat om stressreductie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Dat Bonobo’s vrijwel al hun sociale en onderlinge conflicten oplossen door een stevig potje seks mag inmiddels algemeen bekend zijn. De primaten vullen hun dagen met zo’n beetje alle denkbare varianten van gemeenschap. Lesbische seks, seks in verschillende standjes, seks met minderjarigen, maar ook hand- en zelfs blowjobs: de Bonobo heeft het allemaal in zijn repertoire. Waar Chimpansees (en mensen eigenlijk ook) nogal geneigd zijn tot geweld, weet de Bonobo alles op te lossen via zijn genitaliën.

Uit een recent verschenen artikel van onderzoekers Zanna Clay en Frans de Waal blijkt nu dat de Bonobo niet alleen conflicten met soortgenoten oplost met seks, ook zijn eigen spanning verlaagt hij door seksueel gedrag.

Bonobo-onderzoeker Clay zegt daarover in een interview met Wired het volgende: “Als primaten zichzelf krabben, is dat vaak een bruikbare indicator van het feit dat ze stress ervaren. Uit ons onderzoek bleek dat Bonobo’s zichzelf vlak ná een seksueel contact aanzienlijk minder krabden dan Bonobo’s die al even niet aan de beurt geweest waren. Daaruit leiden we af dat seks inderdaad kan helpen bij het verlichten van stress”.

De onderzoekster suggereert dat “wrijving van de geslachtsorganen” invloed heeft op het cortisolniveau van de primaten, waardoor ze minder stress ervaren. Ook zou het kunnen dat andere hormonen -verantwoordelijk voor een gevoel van verbinding- juist toenemen door seks, waardoor de apen rustiger worden.

Hoe het precies werkt is dus nog niet helemaal duidelijk. Maar u weet wat u te doen staat als u vanavond (na overwerken, file en magnetronmaaltijd) weer thuis bent en zich weer net zo gespannen voelt als vóór het weekend.

Onderwerpen