Spring naar de content

Vijf opzienbarende Pownews-momenten

Voor wie het nog niet weet: het meest controversiële nieuwsprogramma van Nederland, Pownews, stopt na dit jaar met haar dagelijkse uitzendingen. Daarna zal het programma (met alle huidige verslaggevers) doorgaan als wekelijks actualiteitenprogramma.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

In de bijna vier jaar dat het programma op de Nederlandse televisie uitgezonden werd is de microfoon met de welbekende roze plopkap een begrip geworden. Menig politicus sidderde ervoor, voor foutparkerende diplomaten werkte het als een lap op een rode stier, en ook de kopschoppers uit Eindhoven werden niet met rust gelaten door de brutale verslaggevers van het nieuwsprogramma, met Rutger Castricum en Dominique Weesie als boegbeelden van een nieuwe tendens binnen de Nederlandse media voorop.

Over de nieuwsgaring en de toon van het programma valt flink te discussiëren, maar Pownews stelt onderwerpen aan de kaak, en op dusdanige wijze, waar andere omroepen zich niet de vingers aan durven te branden. En wanneer een hele beroepsgroep (in dit geval politiechefs) een speciale mediatraining krijgt om klaargestoomd te worden voor een confrontatie met Castricum en de zijnen, mag de stempel die Pownews in zijn korte bestaan op de Nederlandse media drukte, duidelijk zijn.

Pownews, shockeerde, provoceerde, irriteerde en opereerde regelmatig nét over het randje van de vrijheid van meningsuiting en de Nederlandse wetgeving. Hieronder een kleine greep uit een dikke drieënhalf jaar spraakmakende Nederlandse televisie.

1. De opsporing van de ‘kopschoppers’, een groep jongens die met zijn achten een zeventienjarige jongen op gruwelijke wijze mishandelde.

2. Foutparkerende diplomaten in Den Haag. Meerdere items waarin verslaggever Danny Ghosen buitenlandse diplomaten confronteert met hun asociale parkeer-en rijgedrag. Ghosen incasseerde hiervoor meerdere malen klappen en werd hij door de politie meegenomen.

3. Pownews is ook niet vies van een heterdaadje hier of daar. In de dagen dat er nog ge-occupy’d werd (begin 2012) stelden zij de misstanden van deze op het oog idealistische bewegingen aan de kaak, met als resultaat het betrappen van koperdieven in het voormalige Shellgebouw in Amsterdam-Noord.

4. Sidney kwam voor het eerst voor in een item over de salarissen van hoogopgeleiden, gefilmd op een Amsterdams ROC. Met zijn halfgare voorkomen en catchy quotes als ‘ik ben hooggeleid G’ en de verklaring te ‘stelen van de rijke tatta’s’ werd hij al snel een internethit, en kwam in meerdere items naar voren.

5. Ook de racisme-discussie die in het najaar van 2013 Nederland in zijn greep hield liet Pownews niet aan zich voorbij gaan. Naar aanleiding van de racistische uitspraken van Gordon over Chinezen maakten zij een item met cabaretier Hans Teeuwen.

En vooruit, nog eentje dan. Het gedrag van ‘wurgprofessor’ Andres Kinneging zou volgens hem en zijn vrouw Naema Tahir niet meer moeten worden toegelaten op het Binnenhof:

Wat vindt u van het verdwijnen van het dagelijkse Pownews? Stem hieronder.

Onderwerpen