Spring naar de content

Je bent altijd de laatste die het weet – gedachten over vreemdgaan

“Dat is klassiek, de echtgenote is altijd de laatste die het weet,” zei Anne Sinclair, de ex-vrouw van Dominique Strauss-Kahn in het Franse televisie-interview deze week over haar overspelige ex.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Misschien blijft overspel voor altijd interessant om over te lezen en horen, omdat er nooit een oplossing voor komt. Nooit een échte oplossing, dacht ik.

Iedereen flirt wel eens buiten zijn relatie om. Sommige mensen gaan verder dan flirten. Ontmoetingen met mensen die je nog niet (zo heel goed) kent zijn altijd spannender dan met mensen die je (wel heel goed) kent.
Iedereen vindt het lastig als zijn of haar partner hetzelfde doet. Iedereen meet met twee maten. Sommige mensen vinden het iets minder lastig dan anderen.

Relatietherapeuten schrijven dat het niet goed is om seks buiten de deur te zoeken en dat je heus een monogame relatie kunt hebben. Als je maar aan een aantal punten denkt, uit dit Psychology Today artikel bijvoorbeeld: respecteer elkaars grenzen, ga er niet overheen. Doe niet bij iemand anders wat je niet wilt dat jou aangedaan wordt. Praat. Van tevoren, niet achteraf.

Iedereen zal ja knikken, het nut ervan inzien en op een dag ervaren dat het in werkelijkheid toch lastiger is. Dat punten niet systematisch afgewerkt kunnen worden als je te maken hebt met mensen van vlees en bloed. Als je te maken hebt met jezelf, vooral. En met het nietsontziende libido, of hoe je het noemen wilt, de energie, waar wij als menselijke soort, tenminste een gedeelte van ons leven mee moeten omgaan. Het is ook de charme.
Niet om DSK goed te praten, maar het is juist de charme.

Mensen die vreemdgaan resoluut afkeuren, doen het vaak zelf op een goede dag, nog stouter. Of willen het maar durven niet. In de reclame van Nuon die ik gisteren op televisie zag, zei de voice-over zoiets als: “In het begin levert een relatie energie op. De relatie goed houden, dat kost energie.” Zelfs Nuon is nu onze relatietherapeut.

We doen onze uiterste best om relaties te hebben zoals we denken dat je relaties hoort te hebben. Ook al weet niemand precies wat het is of hoe het moet.
Door sociale media is vreemdgaan gemakkelijker geworden. Flirten in ieder geval. Volgens een onlangs verschenen Amerikaans onderzoek gaan mensen die frequent op Twitter zitten vaker vreemd. In 66% van de Amerikaanse scheidingen is sprake van een sociale media-affaire. Ook al zijn Facebook en Twitter niet eens in eerste instantie als datingsites bedoeld.

Tegelijkertijd maakt ons verlies van privacy het lastiger geheimen te hebben (en houden) voor elkaar. We kunnen ons privéleven niet eens meer geheim houden voor bedrijven of de overheid, laat staan… Via trucjes kunnen we precies te weten komen van de partner waar hij is, hoe laat hij online is. Op welk netwerk. Met wie. Waar hij heeft gepind en wat hij of zij liket.
Een paar jaar geleden kon dat ook wel, dan snuffelde je in iemands berichtengeschiedenis, of bureaula.

Je kunt ook proberen elkaar vrij te laten. Met rust te laten. En dan wel zien wat er gebeurt.
Zien hoe we immer worstelen.
We zijn allemaal eigenlijk de laatste die het weet.