Spring naar de content

Interview: Jean Beddington over de lekkerste moederdagrecepten

Zondag gaan papa en de kinderen de keuken in. Dat is bij ons zo, en dat was ook vroeger bij Jean Beddington thuis in Engeland traditie. De schrijvende kok Tom Kellerhuis interviewde haar, en speciaal voor HP/De Tijd maakt ze vijf simpele maar verrukkelijke Mother’s Day dishes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Van huis uit is ze helemaal geen kok, de oorspronkelijk uit het Engelse Derbyshire afkomstige culinaire grootheid Jean Beddington. Bij toeval streek ze zo’n veertig jaar geleden neer in Amsterdam, en bij toeval belandde ze in de keuken. In haar studententijd in Nederland was koken vooral nog een hobby. “Ik heb het altijd al gekund, maar niet professioneel hoor. Ik heb het op natuurlijke wijze geleerd van mijn moeder en mijn oma. Jullie denken dat de ouderwetse Engelse keuken niet goed is, maar ik heb thuis nooit slecht gegeten. Wij hadden thuis een grote moestuin, en oma had kippen. Iedereen op het platteland heeft een groentetuin en een fruitboom. Wij hadden heel goede groenten. Ik heb dus nooit echt vies gegeten.”

Via via kwam ze eind jaren zeventig op zondag als kok te werken bij De Gouden Reael, een door reclamejongens opgezet café met restaurant dat meteen erg goed in de stad stond aangeschreven. En via een paar omzwervingen in andere keukens werd ze uiteindelijk gevraagd om, naast een andere chef, chefkok te worden van het destijds hippe Sancerre in Amsterdam. En toen was er nog maar één station te gaan, voordat ze echt besloot zelfstandig te worden: De Doelen in Muiden. “Ik wilde in alle soorten zaken gewerkt hebben. Van Bistro tot chique restaurant. Van groot met partijen, tot bruisend en hip.”

Niet lang daarna ging de telefoon. Haar ex. Er was een pand vrij in de Roelof Hartstraat. Precies wat ze wilde. Ze leenden een ton van de bank, stak verder al haar spaargeld erin, en in 1983 was restaurant Beddington’s een feit. Jeans naam werd alras bekend. Hoe dat zo snel kwam? “Het was sowieso bijzonder dat er een vrouw kookte. Iedereen dacht ook altijd dat ik een pot was. Dan zei ik: nee, ik doe het niet met potten, ik kóók met potten.”

beddingtonMet moederdag in aantocht vraagt de schrijvende kok haar een paar geweldige gerechten te maken. “Ik ben zelf geen moeder,” zegt Jean, “maar wij, mijn vader en de kinderen, kookten wel altijd traditioneel op moederdag voor onze moeder. Want dat was de enige dag van het jaar dat moeders zelf traditioneel beslist niet mochten koken. Manlief stond dan dus aan het fornuis, samen met de kids. Wij maakten bijvoorbeeld roerei, dat konden we goed. Of scones. Die zijn in Nederland nooit lekker en goed gemaakt. Of de klassieke Sunday Mother Cake. Allemaal makkelijke recepten die door kinderen te maken zijn. “Hoewel papa er wel even bij moet blijven, zeker als het gaat om het branden van de marsepein op de cake.”

Eén van de recepten van Jean, Simnel cake, vindt u hier. Álle recepten en het complete interview vindt u in ons meinummer, dat nu in de winkels ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.