Spring naar de content

Zelfportret: Jett Rebel

Hij won enkele weken geleden de Edison voor Beste Nieuwkomer, de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer en de Serious Talent Award – ook van 3FM.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Vorige week vrijdag verscheen zijn allereerste album: Venus & Mars, een bundeling van twee eerder verschenen EP’s. En als klap op de vuurpijl trapt hij vanavond zijn Venus & Mars Tour af in een uitverkocht Rotown.

Kortom, de ster van Jett Rebel, het alter ego van Jelte Tuinstra (Den Haag, 1991) is rijzende. Reden om de 23-jarige Tuinstra te onderwerpen aan een Zelfportret: een klassieke serie vragen, gebaseerd op de vermaarde questionnaire van Marcel Proust.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Vrolijk. Het is een behoorlijk intense periode waarin ik nu leef, een periode met heel veel veranderingen, maar ik word er heel vrolijk van, merk ik. Alles gaat nu zoals ik ooit had gehoopt dat het zou gaan.

Wie zijn uw helden?
Ik zou het liefst een stuk of twintig muzikale helden opnoemen, maar dat kan natuurlijk niet. Brian Wilson en Elvis Presley bewonder ik het meest. Daar heb ik als muzikant ook het meest van geleerd. Ze staan trouwens allebei op mijn arm getatoeëerd: op mijn linkerarm de naam ‘Brian Wilson’ met een hartje erachter en op mijn rechter bovenarm de kop van Elvis.

Aan wie ergert u zich?
Aan mensen die muziek maken om geld te verdienen.

Lijkt u op uw vader?
In heel veel opzichten. We hebben dezelfde humor. En we hebben dezelfde overambitieuze levensvisie: als we iets doen, dan gaan we er ook volledig voor. En mijn vader zegt altijd dat ik net als hij kaal zal worden, maar ik hoop dat we daarin niet op elkaar gaan lijken. Ik ben namelijk nogal gefixeerd op mijn haar.

Wat zijn uw dagdromen?
Ik heb heel lang gefantaseerd over een eigen plek waar ik dag en nacht muziek kan maken zonder dat iemand er last van heeft. En die plek heb ik nu gevonden: een studio in de bossen van Soesterberg. Daar woon ik nu ook. Maar een muzikant wil altijd meer: meer succes, nieuwe instrumenten, dus daar fantaseer ik nu weer over.

Wat is uw grootste angst?
Dat ik geen liedjes meer kan schrijven. Of dat mijn stem er opeens mee ophoudt.

Bidt u weleens?
Ik bid heel soms, op momenten van pure wanhoop, maar meer met de state of mind van: God, als je er echt bent dan begrijp je wel dat ik je nu even nodig heb, dus help me.
Maar ik ben niet gelovig. Mijn visie is dat als er een God is, het dan vast zo’n toffe peer is dat hij ongelovigen ook helpt.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?
In combinatie met drugs wel, ja. Maar die gebeurtenissen reken ik af op karma, ik zie dat niet echt als iets mystieks.

Bent u aantrekkelijk?
Ik vind mezelf soms wel mooi, als ik een zonnebril op heb en mijn haar hangt voor mijn ogen en ik heb rode lipstick op. Maar aantrekkelijk? Nee. Wie kan van zichzelf nu zeggen dat-ie aantrekkelijk is?

Wat is uw definitie van geluk?
Dat je, als je oud bent, een show kan geven van drie uur met alleen maar liedjes die iedereen kent. Zoals Paul McCartney.

Waar schaamt u zich voor?
Voor de losgeslagen figuur die ik vroeger was. Van school geschopt, van huis weggelopen, lange tijd door Amsterdam gezworven omdat ik geen huis had… Daar schaam ik me voor. Maar spijt? Nee.

Bent u monogaam?
Ik heb geen vriendin, dus nee.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
Vorige week. Ik huil vrij vaak na optredens.

Wat is uw grootste ondeugd?
Ik blow mezelf helemaal de tering. Daar ben ik niet trots op. Maar als ik het níet doe, dan ben ik door mijn ADHD zó hyperactief dat ik mijn medemensen waanzinnig meer tot last ben dan wanneer ik zo nu en dan een jointje rook.

Hoe moedig bent u?
Als mijn vrienden in een gevecht belanden, spring ik daar wel tussen. En als er een meisje wordt lastiggevallen op straat, ben ik er ook altijd meteen bij. Maar als ik twee jongens op straat zie vechten not so much.

Van wie heeft u het meest geleerd?
Van de muziek. Ik heb Engels geleerd door The Blues Brothers achthonderdmiljoen keer te bekijken met ondertiteling – het Engels wat ik nu spreek zijn voornamelijk zinnetjes die in de film worden gebruikt. Ik heb door drumles geleerd wat links en rechts is. En Stevie Wonder is een soort superliefdevol persoon waar ik, door interviews van hem te bekijken, wat levenslessen van heb opgepikt. Echt: 99 procent van mijn hoofd is gevuld met informatie over muziek.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?
Humor. En is nymfomanie ook een eigenschap? Dan dat ook.

Welke eigenschap waardeert u in een man?
Muzikaliteit.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?
Ik ben allergisch voor pinda’s en fruit. Ik zou weleens willen weten hoe een pinda smaakt. En hoe kersen, aardbeien, kiwi’s, abrikozen en meloenen smaken.

Hoe ontspant u zich?
Ik ontspan me niet, ik haat rust. Er moet altijd iets gebeuren.

Van wie houdt u het meest?
Van mijn zusje Elisabeth. Ze is elf jaar jonger dan ik, maar ze is de meest fantastische persoon die ooit heeft bestaan. Beeldschoon ook. Al voor ze geboren werd, hadden we een klik.

Gelooft u in God?
Nee.

Waaraan bent u het meest gehecht?
Aan mijn instrumenten. Mijn gitaar. Mijn keyboard.

Welk leed heeft u anderen berokkend?
Ik heb een keer een stoel naar mijn vrienden gegooid, en daar heb ik nog steeds een beetje spijt van.

Wat beschouwt u als uw grootste mislukking?
Ik zie mislukkingen niet echt als mislukkingen, omdat ze je uiteindelijk altijd iets goeds brengen. Dus niets.

Wanneer was u het gelukkigst?
Toen ik hoorde dat ik een zusje zou krijgen.

Wat is de beste plek om te wonen?
In een huisje op Bali. Ik was daar ooit op bezoek bij een vriendin en ze liet me een heel simpel huisje zien, zonder luxe, dat tussen de velden lag in een heel rustige en spirituele omgeving. Ideaal. En het is op Bali vaak teringheet, daar hou ik wel van.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?
Toen ik op de middelbare school zat, ben ik veel gepest. Vorige week zou ik een reünie met mijn oude klas hebben, maar ik was blij dat ik moest optreden en dus een goed excuus had om niet te gaan. Al zou ik een paar personen uit die tijd graag eens diep in de ogen willen kijken om ze te laten zien wat er van dat stomme joch is geworden.

Hoe is ongeluk te vermijden?
Door voorzichtig te zijn, denk ik.

Wat is uw devies?
Mensen hebben altijd teringveel last van elkaar. Dat snap ik niet. Problemen met homo’s, discriminatie… Wees gewoon verdraagzaam.

Meer informatie over Jett Rebel vindt u hier, het album Venus & Mars aanschaffen kan hier.

Jett Rebel
Jett Rebel

 

Onderwerpen