Spring naar de content

Handig: bescherm uzelf al drinkend tegen de zon

Jezelf van top tot teen insmeren met een spulletje tegen zonnebrand is nog een hele klus, maar binnenkort hoeft dat niet meer. Geen geklooi meer met witte crème of airbrushen met een spray, binnenkort klokt u het antizonnebrandmiddel gewoon naar binnen. Huh? Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Osmosis Skincare heeft een drinkbare bescherming tegen UV-straling op de markt gebracht: Harmonized H20 UV.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

In de zon is het altijd zaak om veel te drinken. Maar daarnaast is het nodig om jezelf in te smeren om niet te verbranden. Die twee dingen kunnen voortaan tegelijk, alhoewel de benodigde hoeveelheden Harmonized H2O UV lang niet voldoende zijn om de vochtbalans op peil te houden. Volgens de makers moet je namelijk om de vier uur twee mililiter van het drankje drinken. De moleculen in het drankje gaan dan bewegen op de huid, waardoor zo’n 97 procent van de schadelijke UVA- en UVB-straling niet doordringt. Tenminste, dat schrijft bedenker Dr. Ben Johnson op zijn blog. De fabrikant zegt dat het product een bescherming biedt van factor 30.

harmonised-h20-uv640

Toch klinkt het op het eerste gehoor niet echt gezond, en het is ook nog maar de vraag of het goedje werkt. Dat vindt althans de British Association of Dermatologists. “We hebben om bewijzen gevraagd voor de claims. Maar het idee dat drinkwater, wat dit lijkt te zijn, ons kan beschermen tegen de zon is nonsens,” zegt een woordvoerder. Er zijn twee soorten: een waarmee je wel bruin wordt en eentje die echt alle verkleuring tegenhoudt. Een flesje gaat zo’n 20 euro kosten.