Spring naar de content

Genieten van de darts-analyse: hoe Van Barneveld ‘verdiend’ won van Van Gerwen

Gister was de finale van de Premier League of Darts op RTL 7 te bewonderen. Het was dit jaar niet zomaar een finale, nee, voor het eerst in de geschiedenis stonden er twee Nederlanders tegenover elkaar: Raymond ‘Barney’ van Barneveld vs Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen. Een historisch moment. Een titanenstrijd. Een wedstrijd die we nooit meer zouden vergeten. We gingen er eens goed voor zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

Het leuke aan een pot darten kijken is dat er 3 commentatoren zijn. Net als bij bijvoorbeeld Sport1 heb je één hoofdcommentator die vertelt wat er gebeurt – voor het geval u uw bril bent vergeten. Er is echter ook een ‘Aad de Mos’, de expert die vrijwel nooit iets zegt. Áls hij dan iets zegt getuigt het echter altijd meteen van een enorm inzicht in de sport, en krijg je als leek het gevoel dat er godzijdank iemand is die je van je onwetendheid verlost. “Tuurlijk, hij moet gewoon ontspannen blijven gooien, dat snap je toch wel Truus!” hoor je Jan Modaal roepen in zijn woonkamer.
Als derde heb je dan ook nog een man die met een heel coole stem de scores om mag roepen.

Wat de commentatoren dan weer heel leuk hebben afgekeken van het wielrennen zijn de rare termen die ze gebruiken, want er is ook een waar dartjargon. Als Barney een leg begint met een lage score, ‘klimt van Gerwen daar meteen in’. En als van Gerwen dan vervolgens dichter bij de 0 komt ‘moet ie ‘m diep wegzetten’. Waarom kan niemand gewoon zeggen dat het het handigst om zoveel mogelijk punten te gooien?

Nabeschouwing
Het leukste zijn echter de analyses in de rust en na de wedstrijd. In de rust wordt gezegd dat Barney ‘fris’ oogt. Aangezien darten bij uitstek een kroegsport is, lijkt dat eerder een nadeel – maar goed. Vervolgens wordt beweerd dat Van Gerwen Barney ‘goed ligt’, waarschijnlijk ‘omdat ie hem zo goed kent’. Hoe een darter een andere darter kan liggen wordt niet verhelderd. Maar Van Gerwen heeft weer als voordeel ‘dat ie goed kan schakelen’.
Na de wedstrijd zijn de heren analisten het erover eens: Barney heeft verdiend gewonnen. Hoe het bij darten mogelijk zou kunnen zijn om onverdiend te winnen is ons op de redactie niet helemaal duidelijk geworden, maar wij hebben gisteravond genoten.