Spring naar de content

Europarlement, pak de Amazons van deze wereld aan

Er liggen mooie nieuwe taken voor het parlement van Europa dat we (nou ja, een deel van ons dan) dit weekend hebben gekozen. De belangrijkste lijkt ons het voorkomen dat er miljarden weglekken naar buitenlanden als de Verenigde Staten als gevolg van handige belastingconstructies. Gisteren werd bijvoorbeeld bekend dat de Amerikaanse internetgigant Amazon in Groot-Britannië vorig jaar slechts 4,2 miljoen pond belasting heeft betaald. Bij een omzet van 4,3 miljard pond. Dat is nog geen 0,1 procent!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Amazon levert dat huzarenstukje door alle Britse klanten te laten betalen via het bedrijfsonderdeel in Luxemburg. Dat land, hoewel al vanaf de oprichting lid van het verenigd Europa (en van de Benelux), biedt bedrijven uit de hele wereld unieke belastingfaciliteiten en trekt zich daarbij niets aan van Europese regels. Het is dan ook niet voor niets het meest welvarende land van Europa, hoewel het economisch zo goed als niets voorstelt. Die constructie bestaat overigens niet alleen voor de Britse tak van Amazon, maar ook voor bijvoorbeeld Italiaanse en Duitse klanten. Met andere woorden, er gaan waarschijnlijk tientallen miljarden euro’s aan bestedingen van Europese klanten bijna onbelast naar de kluizen van Amazon.

En denk niet dat Amazon de enige firma is die het belastingparadijsje in de zuidelijke Ardennnen heeft weten te vinden; ook bijvoorbeeld Apple, Google en Microsoft hebben er het Europese hoofdkantoor en verdienen van daaruit maximaal aan de Europese consument. Met muziek, boeken, software en diensten. Amazon heeft (nog) geen Nederlandse vestiging, hoewel die al verschillende keren is aangekondigd, maar wij vrezen dat ook de onze centjes straks vanuit Luxemburg worden opgehaald en zo goed als onbelast verder worden verspreid.

Op de Europese agenda van Mark Rutte staat deze kwestie vooralsnog niet, hoewel het oplossen ervan toch een hoop (Europees) geld zou kunnen opleveren. Merkwaardig genoeg was het ook van de kant van EU-commissaris Neelie Kroes op dit punt nagenoeg stil. Hoewel zij wel Microsoft en Google aanpakte op het gebied van valse concurrentie is enige actie op dit punt, voorzover wij hebben kunnen nagaan, uitgebleven. Hier is het recht op zelfstandige beslissingen van lidstaten blijkbaar nog wel onverkort aanwezig.

Van het nieuwe Europees Parlement (ik heb mijn burgerplicht gedaan, dus ze zitten daar ook namens mij) verwachten wij nu weleens actie. Al was het maar een beetje meer druk op de lidstaten die nu zo openlijk Europese regels en afspraken aan hun laars lappen. Daarbij gaat het niet alleen om geld: als wij toestaan dat de Amazons van de wereld dit continent ‘leegroven’, zullen ze steeds nadrukkelijker de markt en dus het aanbod gaan bepalen. We zeggen het niet graag, maar de Fransen hebben een punt: er staan Europese culturele belangen op het spel.