Spring naar de content

Opgepast! WhatsApp is eigenaar van alle foto’s die u verstuurt

Hoe vaak per dag verstuurt ú een foto per WhatsApp? Een snapshot van de kinderen, vrolijk in bad, naar uw overwerkende partner? Een weinig verhullend plaatje uit het pashokje waar u uw nieuwe bikini ter keuring aan een vriendin voorlegt? Of, wie weet, een gewaagde foto om uw geliefde naar uw bed te lokken? Welnu, al die foto’s worden op het moment dat u op ‘send’ drukt eigendom van WhatsApp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Wereldwijd worden miljarden berichten per dag met de razend populaire app verzonden. Meer dan 430 miljoen gebruikers bestoken elkaar met berichten en foto’s. Zodra u de app gebruikt, staat u de rechten van die foto’s af, zo ontdekte het Duitse Handelsblatt bij het lezen van de kleine lettertjes van de gebruikersovereenkomst.

Inhoud verspreiden
“WhatsApp heeft een kosteloos recht ingebouwd om bijna alles met de inhoud van de gebruikers te kunnen doen,” zegt een juridisch expert tegen het Handelsblatt. WhatsApp behoudt zich dus het recht voor om alle berichten, afbeeldingen en andere inhoud die een gebruiker verstuurt via verschillende communicatiekanalen verder te verspreiden. 

Strikt genomen betekenen de kleine lettertjes in de gebruikersovereenkomst dat WhatsApp uw foto’s zou mogen doorverkopen aan een reclamebureau, die ze vervolgens zou kunnen gebruiken voor een campagne. Als maker van de foto heeft u in dat geval geen poot om op te staan. Noch uw recht op privacy, noch uw auteursrecht wordt geschonden.

Copyright verhalen
Het wordt nog gekker: in theorie zou het zelfs kunnen dat u een foto aan uw vrienden doorstuurt waar copyright op zit. Als WhatsApp díe foto zou doorverkopen aan een reclamebureau, zou de bezitter van de rechten u aansprakelijk kunnen stellen voor het onrechtmatig verspreiden van de foto.

Overigens zijn er geen gevallen bekend van mensen die bovenstaande hebben meegemaakt, het gaat voorlopig om een theoretische mogelijkheid. Appt u dus gerust verder…