Spring naar de content

50PLUS-fittie: waar Jan Nagel is, is de ellende nabij

Oudjesfittie vandaag in de Kamer. De veelgeplaagde fractie van 50PLUS is door interne ruzies uiteengevallen. Norbert Klein en Martine Baay (de vechtende grijsaards van dienst) konden om onbekende redenen niet meer door één deur. Maar dat het een keer mis zou gaan, was te voorspellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Een fractieconflict is al behoorlijk vervelend, maar als Jan Nagel (voorzitter van de ouderenclub) zich ermee gaat bemoeien, eindigt het geheid in een tragedie waar zelfs de oude Grieken nog een puntje aan kunnen zuigen.
“Hoe?” vraagt u zich af?
Norbert Klein zette zijn collega Baay uit de fractie na een ruzie, met het verzoek om haar zetel beschikbaar te stellen. Balen, maar nog geen tragedie.

Enter Jan Nagel: de man die elk sprokkelhoutbrandje weet aan te wakkeren tot een kernramp. Nagel liet luttele minuten later weten dat het bestuur niet Klein (fractievoorzitter) maar Baay steunt. Uiteraard mocht Klein dit vernemen via de media, om de verwarring zo groot mogelijk te maken.

50PLUS had het al niet makkelijk. Hoewel de pensioenfetisjisten bij vlagen succesvol naar de gunsten van de kiezer lijken te dingen (in de peilingen dan), heeft de partij in haar korte bestaan al een fractievoorzitter naar huis moeten sturen wegens, u herinnert het zich vast nog wel, gesjoemel met pensioenpremies. En het zal ook nooit makkelijk worden zolang Nagel in het bestuur zit.

Spoor van vernieling
In een politieke carrière die om en nabij een eeuw omspant, heeft partijenbeul Nagel een partij of zes naar de rand van de afgrond of zelfs geheel het ravijn in geholpen. Toegegeven, de meeste daarvan heeft hij ook zelf opgericht.
De kunst van het partijtje slopen leerde hij al in de jaren zestig, toen hij deel uitmaakte van Nieuw Links (herrieschoppers binnen de PvdA), in die tijd nog als volger. Later richtte hij speciaal voor het ontevreden volk Leefbaar Nederland op, om vervolgens een bom onder de partij te leggen door Pim Fortuyn er vlak na diens benoeming tot lijsttrekker uit te trappen. Van LN werd nooit meer iets vernomen.

Herinnert u zich de PRDV nog? Nagel was plotseling, samen met Peter R. de Vries, héél erg voor veiligheid. De club werd ontbonden voordat iemand de kans kreeg om erop te stemmen. Een stabiele nul zetels in de peilingen bleek voor Nagel voldoende reden om maar weer eens iets nieuws te gaan proberen.

Dat werd OokU. Nooit van gehoord, vermoedelijk. Volgens Nagel was het grootste probleem van Nederland in 2009 de hypotheekrenteaftrek. Tja.
Twee jaar later werd de naam veranderd in 50PLUS. De rasopportunist zag een electoraal gat en sprong erin. Boze, verongelijkte oude mensen: dat was pas politieke business! Maar als de rijpere kiezer één ding geleerd had moeten hebben uit de politieke geschiedenis, was het wel dat overal waar Jan Nagel komt de ellende nabij is.