Spring naar de content

Een dakloze dakloos laten zijn is duurder dan hem een huis geven

Het verplicht zorgdragen voor daklozen door de overheid is in de Verenigde Staten onderwerp van een brede ethische discussie. Eén ding lijkt echter zeker: op financieel gebied zou het land beter af zijn als het iedere zwerver een huis geeft dan wanneer de huidige situatie voortduurt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Uit onderzoek dat weliswaar is bekostigd door Creative Housing Solutions, blijkt dat een dakloze de maatschappij jaarlijks gemiddeld ruim 31.000 dollar kost. Het gaat om onder meer kosten van gezondheidszorg, de financiële schade door criminaliteit en noodopnames die de patiënt niet zelf kan betalen.

Het hoofd van Creative Housing Solutions gaat ervan uit dat de meeste daklozen door psychische klachten zoals posttraumatische stressstoornissen nooit op eigen kracht van de straat zullen raken. Hij noemt als voorbeeld een aantal gebieden in Florida, waar in totaal 1.577 daklozen leven die de regio bijna 50 miljoen dollar kosten. Het geld dat aan die groep wordt besteed, komt terecht in een bodemloze put.

Als alternatief draagt hij de mogelijkheid aan om voor 10.000 dollar per dakloze een permanente verblijfplaats te regelen, in combinatie met gezondheidszorg en cursussen die moeten helpen bij het vinden van werk. Dit plan zou alleen al in het eerste jaar een besparing van 1,8 miljoen dollar opleveren.

Preken voor eigen parochie misschien, want: hoeveel van deze mensen zouden echt  aan het werk raken? En wie zegt dat ze zouden stoppen met overlast veroorzaken van overlast en het plegen van misdrijven? Toch is het een interessante gedachte. En eigenlijk deelt iedereen wel de mening dat daklozen een goede behandeling verdienen, zo blijkt uit onderstaande video. Alleen, de daad bij het woord voegen is een ander verhaal.

Onderwerpen