Spring naar de content

Hoe The Hunger Games werkelijkheid worden in Thailand

Het gebeurt niet vaak dat films daadwerkelijk de wereld veranderen, of worden gebruikt als aanleiding voor een protest. Maar de drie opgestoken vingers, het symbool van protest in de Hunger Games films tegen de onderdrukking van het regime, is in Thailand nu het symbool geworden van solidariteit en verzet, net als dat in Panem is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De drie opgestoken vingers in de Hunger Games, een populaire film-trilogie gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins, zijn een vorm van stil protest tegen de jongeren in een fictieve staat die gedwongen worden om deel te nemen aan gevechten op leven en dood, die op de televisie uitgezonden worden.

De bevolking wordt met de zogenoemde Hongerspelen onderdrukt. Onderdrukking tegen een totalitair regime lijkt ook de reden dat de bevolking van Thailand het symbool nu gebruikt bij hun protest tegen de militaire coup in hun land. Een demonstrant laat via twitter weten het symbool geleend hebben:

hunger640

(Foto via AP)

Het nieuwe regime in Thailand is niet blij met de nieuwe vorm van protest en onderzoekt of het de demonstranten die het symbool gebruiken kan arresteren. Op 22 mei nam het leger de macht over in Thailand, om meer stabiliteit te brengen in het land. Tot nu toe zonder succes.