Spring naar de content

Wetenschappers weten herinneringen in brein te wissen en weer te herstellen

Google is bezig om ‘het recht om vergeten te worden’ te faciliteren, maar het kan binnenkort wellicht ook ‘gewoon’ in uw hoofd. Wetenschappers van de universiteit van Californië zijn er namelijk in geslaagd om herinneringen in het brein van ratten te wissen en vervolgens weer te herstellen. Dat is niet alleen heel bizar, maar ook goed nieuws voor bijvoorbeeld mensen met Alzheimer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De wetenschappers ontdekten dat ze selectief herinneringen kunnen verwijderen door met een laser in het oog te stralen. Dat licht versterkt of verzwakt bepaalde verbindingen in onze hersenen en door die verbindingen worden juist onze herinneringen samengesteld. Ze deden hun onderzoek bij ratten, waarvan het brein genetisch gemanipuleerd was. Daardoor waren ze gevoelig voor licht. De onderzoekers stimuleerden toen de groep zenuwen die verantwoordelijk zijn voor herinneringen. Ook gaven ze de ratten een elektrisch schokje. Dat associeerden de ratten vervolgens met pijn en vervolgens waren ze bang om opnieuw schokken te krijgen. Maar doordat de wetenschappers met een laser in hun ogen straalden, vergaten de dieren bepaalde associaties die ze eerder hadden geleerd.

ratten640

(Foto via Nature)

Wanneer de wetenschappers vervolgens de zenuwen met een andere, hogere lichtfrequentie beschenen, slaagden ze er ook in om de herinnering weer te herstellen. Die versterkten de verbindingen tussen zenuwcellen weer. Hoofdonderzoeker Roberto Malinow zegt daarover: “We kunnen een herinnering vormen, die herinnering wissen en weer activeren door een prikkel af te geven die de verbindingen tussen zenuwcellen selectief versterkt of verzwakt. Deze studie bevestigt dat synapsen in het brein zeer belangrijk zijn voor ons geheugen.”

Het onderzoek is goed nieuws voor mensen met dementie. Dementie kan in de toekomst namelijk misschien verlicht worden of zelfs helemaal genezen worden met deze techniek.