Spring naar de content

Binnenkort realiteit: één baby uit drie ouders

Wellicht klinkt het u nog wat sciencefiction-achtig in de oren, maar over twee jaar zou het best eens mogelijk kunnen zijn: drie ouders die samen één kindje krijgen. De wetenschap is er klaar voor. Of het ook legaal wordt, is echter nog afwachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Wetenschappers hebben een techniek weten te ontwikkelen waarbij de eitjes van twee vrouwen en het sperma van een man worden gebruikt. Voor mensen in een driehoeksverhouding die nu een gat in de lucht springen: niet te vroeg gejuicht. De techniek is in principe bedoeld om (dodelijke) stofwisselingsziektes te voorkomen. Eén op de 6500 baby’s wordt met zo’n ziekte – die via de moeder wordt overgegeven – geboren.

De techniek gaat als het volgt in z’n werk. Twee eitjes van de vrouwen worden bevrucht met sperma van de vader, zodat er twee embryo’s worden gecreëerd – eentje van de twee beoogde ouders, eentje van de donormoeder en de vader. Vervolgens wordt het genetische materiaal van beide embryo’s gehaald en alleen dat van de beoogde ouders bewaard. Dat materiaal wordt toegevoegd aan de donor embryo, die uiteindelijk bij de moeder wordt ingeplant in de baarmoeder.

Aanwijzingen dat de techniek onveilig zou zijn, zijn er tot nu toe nog niet. Wel worden er nog volop tests gedaan om zoveel mogelijk ‘gebreken’ uit te sluiten. Maar zekerheid heb je pas als er een gezonde baby wordt geboren, benadrukt professor Andy Greenfeld, die het onderzoeksteam leidt. “Toen IVF net nieuw was, vroegen we ons precies hetzelfde af”, zegt Greenfeld tegen BBC.

Of de techniek ook legaal wordt bevonden, is nog te bezien. Doorgaans is de politiek erg terughoudend betreft kunstmatige geboorteregeling.

Onderwerpen