Spring naar de content

23 vragen, 1 antwoord: worden we nou wereldkampioen of hoe zit dat?!

Gisteravond speelde het Nederlands Elftal zijn laatste wedstrijd voor het wereldkampioenschap. Het was een armzalige vertoning, en de vraag of Nederland eigenlijk wel wereldkampioen gaat worden, dringt zich steeds meer op. Een ingewikkelde vraag, die we met behulp van enkele, veel eenvoudiger te beantwoorden vragen zullen proberen te beantwoorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Het is kortom tijd voor een WK-explainer.

1. Was het spel tegen Wales echt zo beroerd?
Ja, het was niet om aan te zien.

2. Waar lag dit aan?
Aan de spelers.

3. Waarom?
De meeste spelers zijn niet goed genoeg, met als gevolg dat de spelers die in principe wel goed genoeg zijn zo slecht gaan spelen dat zelfs zij niet goed genoeg meer zijn.

4. Er zijn mensen die zeggen dat het met een andere bondscoach beter zou gaan…
Er zijn ook mensen die zeggen dat de wereld al enkele eeuwen wordt geregeerd door een kleine familie duizend jaar oude hagedissen in steeds andere gedaantes, mensen zeggen zo veel. Wat wel zo is, is dat de bondscoach de gunfactor van het Nederlands Elftal – toch al nooit hoog – geen goed doet. Je hoopt niet dat ze verliezen, maar als ze het doen, is het leedvermaak desalniettemin aanzienlijk.

5. Wat zeggen zo’n paar oefenwedstrijdjes nou?
Veel.

6. Alles?
Nee. Het zou in theorie nog goed kunnen komen. In theorie kan Bauke Mollema ook de Tour de France winnen – wat heet: in theorie kan zelfs Michael van Gerwen de Tour de France winnen.

7. Italië speelt gelijk tegen Luxemburg, Engeland tegen Ecuador.
België wint uit tegen Zweden.

8. Dus?
Het zegt natuurlijk niet alles. Al heeft Italië een reputatie hoog te houden als het gaat om afschuwelijk slecht spelen in de eerste paar wedstrijden en dan plotseling toch in de halve finale opduiken.

9. Nederland heeft toch wel vaker zulke slechte oefencampagnes afgewerkt, waarna het spel op het toernooi dan ronduit behoorlijk was?
Zo slecht is het zelden geweest. Zelfs aan de behoorlijke getemperde verwachtingen kan het team met geen mogelijkheid voldoen.

10. Bruno Martins Indi of Terrence Kongolo?
Lood of oud ijzer?

11. Is het gemis van Kevin Strootman groter dan we op het eerste gezicht dachten?
Het gemis van Kevin Strootman is vergelijkbaar met het gemis van Paul Witteman bij Pauw & Witteman: je denkt dat je de hele tactiek moet omgooien, dat een gezichtsbepalende speler ontbreekt, maar in werkelijkheid maakt het allemaal niet bar veel uit. Kevin Strootman is God niet, hij is zelfs geen verre familie.

12. Wat is eigenlijk een uitzwaaiwedstrijd?
Het Grote Niets.

13. Van Gaal zegt dat we in een proces zitten. Waar eindigt dat proces?
In principe op de derde plaats in de poule. Iedereen zit altijd in een proces. De lezer van deze explainer zit in een proces, de persoon die al een kwartier het toilet in de intercity naar Eindhoven bezet houdt zit in een proces, en de boterham die u straks met pindakaas gaat besmeren zit ook in een proces.

14. Wat is er waar van de bewering dat dit Oranje niets weggeeft?
Zoals Jack van Gelder het op de radio formuleerde: “Wie langs een collectebus loopt zonder zijn portemonnee te pakken, geeft ook niets weg. Dat is niet per se iets om trots op te zijn.”

15. Is negen dagen genoeg om de zaak op te rit te krijgen voor de wedstrijd tegen Spanje?
Nee. Negen jaar misschien wel.

16. Volgens Robben is het grootste probleem van Oranje dat men verkeerde keuzes maakt. Worden we met het maken van goede keuzes wereldkampioen?
Ja. Je kunt alleen niet van Stefan de Vrij en Leroy Fer verwachten dat ze de uitsluitend goeie keuzes maken. Van Gaal is een voorstander van spelers van hun eigen kracht en ervaring te laten uitgaan, en meerdere spelers bij Oranje hebben veel ervaring in het maken van verkeerde keuzes.

17. Wat betekent 5-3-2 in de praktijk voor dit Nederlands Elftal?
Dat het er niet beter op is geworden.

18. Viel Klaas-Jan Huntelaar goed in?
Viel Klaas-Jan Huntelaar in?

19. Wat moet er gebeuren om Oranje een kans te laten maken tegen Spanje?
Negentig minuten bergaf spelen.

20. Voor wie moeten we oppassen dit toernooi?
Voor Van Gaal. Er komt een moment dat hij de moed zal laten zakken en dat zal het einde van de Oranje-ambities betekenen.

21. Hoe kunnen we de Spanjaarden nog verrassen?
Door plotseling heel goed te spelen.

22. Geen speciale trucs?
We zouden een extra keeper kunnen opstellen?

23. Maar we worden toch wel wereldkampioen?
Nou ja, het is natuurlijk wel zo dat we wel heel weinig weggeven…