Spring naar de content

Analyse RTL Late Night: van klein bier naar kijkcijferkanon

De start van RTL Late Night vorig jaar verliep moeizaam. Humberto Tans eigen talkshow zakte geregeld weg in het kijkcijfermoeras. Maar hij revancheerde zich en liet zijn concurrenten in 2014 ver achter zich.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Klein bier,” oordeelden de tv-experts vorig jaar na de eerste week van nieuwkomer RTL Late Night met Humberto als enige presentator. Jean-Pierre Geelen, de professionele bankhanger van de Volkskrant, was zelfs een tikje zuur: “Pauw & Witteman noch Knevel & Van den Brink hoeven zich zorgen te maken.”

Nu, aan het einde van het tv-seizoen 2013/2014, blijkt niets minder waar: Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink hebben juist veel last van de concurrentie van Humberto. Tan haalde met gemak 900.000 of zelfs meer dan één miljoen kijkers, terwijl de concurrenten het moesten doen met gemiddeld 600.000 kijkers.

Naast de verbeterde kijkcijfers zijn ook de recensenten inmiddels omgeslagen. In de Volkskrant wordt geconstateerd dat de show ‘toch wel erg goed‘ is, NRC zag dat de redactie ‘razendsnel van hun fouten leerde‘. De borrelnotensfeer, de goede belichting, alles lijkt inmiddels te kloppen aan het programma. Met nog één uitzending te gaan – die van vanavond – mag Humberto dus tevreden terugkijken op het afgelopen televisieseizoen, dat met recht het seizoen-Tan mag worden genoemd. Na de zomer heeft hij bovendien één concurrent minder dankzij het vertrek van Paul Witteman.

Kritiekloos
Hoewel het programma goed op de rails staat klinkt is er nog altijd kritiek. Belangrijkste probleempunt werd vanmorgen door tv-recensent Marcel Peereboom Voller (De Telegraaf) verwoord: Tan is niet kritisch genoeg. “Als je één punt van kritiek kunt hebben op Late Night, is dat de presentator er zo kritiekloos instaat.” Maar dat zou ook kunnen liggen aan de kijker, denkt de recensent: “Is de kijker klaar met scherpe en kritische interviews op de late avond, zoals die op Nederland 1 worden afgenomen?”

Wat het antwoord op die vraag ook moge zijn, Humberto mag zichzelf op de borst kloppen. Een stevige zomervakantie heeft hij verdiend, maar daarna liggen de concurrenten weer op de loer en zal hij zichzelf opnieuw moeten bewijzen. Daar is hij zich overigens ten volle van bewust, er is volgens de presentator een ‘eindeloze lijst‘ verbeterpunten voor het programma, waaronder ‘bepaalde actuele gasten aan tafel krijgen.’ Pauw gaat het zwaar krijgen, zo veel is zeker.