Spring naar de content

De zoon Johan Cruijff

Soms vergeet je wel eens dat de meeste volwassen ook ooit iemands kind zijn geweest.
Hans van Baalen is zo iemand, Louis van Gaal (uiteraard) en Meryl Streep. En Johan Cruijff natuurlijk.
Er was een tijd dat ik alles wist van Johan Cruijff. Ik las iedere biografie die ooit van hem verscheen een keer of vijf, tot ik zeker wist dat ik meer van Cruijffs jeugd vergeten was dan hijzelf zich ooit zou herinneren.
Akkerstraat 32.
De groentewinkel.
Henny en Jopie.
Het zat nog allemaal in mijn hoofd, maar ik had er al heel lang niet meer aan gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Het decor van je jeugd
Manus Cruijff stierf op 8 juli 1959. Johan was destijds twaalf jaar oud, maar vader en zoon schijnen elkaar nog regelmatig te spreken, in de beslotenheid van het 67-jarige hoofd van de zoon. (Dat las ik tenminste in het laatste telefoonboekdikke nummer van Helden, de immer opgewekte sportglossy van de Barend-family). Je kunt dat zweverig of klef vinden, maar als het om Johan Cruijff gaat, spreek ik liever van ‘hoopvol’.

Gisteren opende Cruijff een kunstgrasveldje met zijn eigen naam. De hele wereld wordt langzamerhand een groot Cruijff Court, maar in Betondorp was er kennelijk nog geen.
En zoals wel vaker als Johan Cruijff ergens is, waren er ook een heleboel andere mensen.
Journalisten, vooral.
Een van hen, Edwin Schoon van de NOS, stak een microfoon onder Cruijffs neus.
Of hij het mooi vond.
Om hen heen stonden tientallen mensen. Mensen met camera’s, mensen met geluidshengels, opschrijfboekjes, Johan Cruyff University-jassen en mannen met jasjes met de zilveren V van beVeiliging. Maar Cruijff leek ze niet op te merken: hij keek naar de vraagsteller en daarna in de verte, waar een zestig jaar oud decor van een gelukzalige jeugd zich voor hem uitstrekte.

Een traan van meer dan een halve eeuw oud
Wie naar Cruijff keek, wie hem hoorde spreken over de groentezaak en over zijn vader, wie hoorde hoe zijn stem rafelig werd, werd er weer even aan herinnerd: Hans van Baalen was ooit een jongetje van acht, Meryl Streep een vrouw van vier en ook Johan Cruijff is iemands zoon.
Was dat een traan in het oog van de Verlosser, of niet meer dan een ongelukkige lichtval?
Als het een traan was, dan was het er een van 55 jaar oud.

Bekijk de video hier.