Spring naar de content

Rafael Nadal wint 29e Roland Garros-titel

De Toekomst. Van onze verslaggever.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Rafael Nadal heeft gisteren voor de dertiende keer op rij het toernooi op Roland Garros gewonnen. Hij was in de eindstrijd te sterk voor zijn eeuwige rivaal Novak Djokovic, de man die hem dertien jaar geleden voor het laatst van de zege hield in Parijs.

Nadal (51) kende in de eindstrijd maar weinig moeite met de Serviër, die vooral problemen kende met zijn opslag door een hardnekkige schouderblessure. Na een gelijk opgaande eerste set (7-6) brak Nadal zijn tegenstander in de tweede set op 4-3. “Dat was cruciaal,” aldus de ervaren Spanjaard, die in het hele toernooi slechts een set hoefde af te staan. “Novak kent mijn spel door en door, we hebben geen geheimen voor elkaar. Dit was geloof ik de achthonderdste keer dat we tegen elkaar speelden – dat maakt het lastig. Ik heb veel respect voor Novak, en hij voor mij. Ik hoop dat we elkaar nog vaak gaan tegenkomen.”

Djokovic, die in de halve finale verrassend won van de als tweede geplaatste Schot Andy Murray, was blij met de lovende woorden van zijn tegenstander. “Rafa is een geweldige speler. Hij staat al meer dan dertig jaar aan de top, dan kun je wat. Het is inmiddels dertien jaar geleden dat ik hem nog eens versloeg hier in Parijs, je zou kunnen zeggen dat het een obsessie voor me begint te worden.”
In de derde set moesten beide spelers zich laten verzorgen. Djokovic kreeg pijnstillers toegediend voor zijn versleten schouder, waaraan hij deze winter voor de zestiende keer werd geopereerd, en Nadal moest zelfs naar de kleedkamer om de batterijen van zijn gehoorapparaat te vervangen. Ondanks de fysieke ongemakken voelen beide spelers het einde nog niet naderen. Djokovic: “In tennis word je vaak na een of twee goeie decennia al afgeschreven, omdat je ‘te oud’ zou zijn; heel vreemd vind ik dat. Mensen doen nota bene alsof ik al zestig ben! Bij iemand als Federer zie je dat de leeftijd nu wel wat gaat doorwegen; hij vloog er dit jaar al in de kwartfinales uit. En natuurlijk: ik ben niet meer zo snel als ik vroeger was en ik merk dat ik ook niet meer altijd precies onthoud hoeveel het ook alweer staat, maar verder voel ik me geen dag ouder dan 36.” Nadal sloot zich in zijn overwinningsspeech aan bij de woorden van zijn concurrent: “Wij maken pas plaats zodra wij verslagen worden door de jongere generatie. Zolang die er niet is, spelen wij vrolijk voort.”

Tien jaar zonder
Roger Federer, de huidige nummer drie van de wereld, vierde in Parijs zijn veertigjarig jubileum als proftennisser. De Zwitser, die in de derde ronde in drie sets over zijn zoon Leo heen walste, kreeg een ludiek cadeau van zijn collega’s: een looprek.
“Heel grappig, maar met die kunstheup die ik in november heb gekregen, kan ik nog zeker tien jaar zonder.”