Spring naar de content

Autobouwers willen kunstcollectie Detroit redden

Detroit is niet alleen het centrum van de Amerikaanse auto-industrie, de stad heeft ook nog eens een fantastische kunstcollectie. Maar voor wie het heeft gemist: Detroit is failliet. De stad moet daarom noodgedwongen zijn kunstwerken verkopen. De autobouwers schieten hun geliefde stad nu echter te hulp. General Motors (GM), Ford en Chrysler schenken 26 miljoen dollar (19 miljoen euro) om de collectie te redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Werken van Rembrandt, Van Eyck, Picasso, Bruegel, Matisse en Van Gogh. Allemaal behoren ze toe aan het Detroit Institute of Arts Museum (DIA). In totaal bestaat de collectie uit 60.000 werken. De waarde ervan wordt geschat op ruim 15 miljard dollar. Detroit heeft een schuld van 18 miljard dollar en werken zouden verkocht moeten worden om de schulden te kunnen betalen. Maar dat plan stuitte op erg veel weerstand. De schenking van de lokale autoindustrie is een flinke opsteker voor het museum, maar met de 26 miljoen dollar is men er nog niet. In totaal is er nog 100 miljoen dollar dollar nodig, zegt het museum in een persbericht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

detroitmuseum640

(Foto via Detroit Institute Of Arts)

Voor de autobouwers is het vanzelfsprekend om nu iets terug te doen voor de eens zo sprankelende stad. “Hoewel het onze plicht is om ons te concentreren op de heropleving van deze stad, is het even cruciaal om de schatten die de stad te bieden heeft te koesteren. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de generaties die nog zullen volgen,” aldus topman Sergio Marchionne van Chrysler. General Motors vice-president Mark Reuss zegt over hun gift: “Als Detroit aan zijn toekomst bouwt, zijn wij er trots op om onze steun aan de DIA voort te zetten en haar rol in het herstel van de stad.” General Motors en Chrysler ontsnapten in 2009 zelf al aan een faillissement met miljarden aan overheidssteun.

Eerder verzamelden verschillende particuliere fondsen al 330 miljoen dollar om het gat in de begroting van Detroit te dichten.