
Hoe Engeland de Schotten met Lego probeerde te overtuigen
Dat het Verenigd Koninkrijk allang niet meer zo verenigd is als de naam zou moeten uitstralen, weten we al. Over een maand trekken de Schotten naar de stembus om aan te geven of ze nog bij Engeland willen horen. Flyers van voor- en tegenstanders zijn gedrukt. To be or not to be independent, that’s the question. Om de Schotten een handje op weg te helpen (tegen onafhankelijkheid te stemmen) stuurde de Engelse regering een persbericht met Lego-illustraties richting de bovenburen. Die, en het bedrijf Lego zelf, waren not amused.
Inmiddels zijn de illustraties verwijderd, maar gelukkig hebben verschillende Engelse media nog wel in beeld kunnen brengen waarom het persbericht voor zoveel ophef zorgde. Kleinerend en vernederend werd het bericht genoemd. Hoe kwam de Britse regering er in hemelsnaam op om een dergelijk bericht op te stellen? Nou, zo:
Allereerst kwam via de staatssecretaris van Financiën naar buiten dat Schotten er jaarlijks 1400 pond op achteruit zouden gaan, mochten ze onafhankelijk worden. Dit prompte de regering een bericht op te stellen waarin 12 opties worden gegeven waarvoor de Schotten die 1400 pond zouden kunnen gebruiken. En, u raadt het al, die werden geïllustreerd met afbeeldingen waarin Legofiguurtjes de activiteiten uitbeeldden. Onderaan het artikel hebben we enkele voorbeelden geplaatst.
@David_Cameron if you want scotland to stay, why did @George_Osborne Treasury condescend to them with Lego figures? #indyref
— Outoftweet123 (@Outoftweet123) June 9, 2014
Op verschillende social media stroomden de reacties binnen, maar pas nadat Lego zelf zich ermee ging bemoeien werden de plaatjes verwijderd. De speelgoedgigant wil niet met de campagne worden geassocieerd, ze zijn politiek neutraal.
De Britse regering ontkent dat het kleinerend was bedoeld en ziet ook niet waarom het bericht wel zo kan worden ervaren. Het persbericht is met toestemming van het kabinet, het ministerie van Financiën en andere afdelingen uitgestuurd.
‘Als we met droge, saaie pagina’s waren gekomen, had iedereen gezegd dat we op een frisse en moderne manier moeten communiceren’, staat te lezen in The Guardian.
Oordeel zelf:






(foto’s via.)