Spring naar de content

Pas op: mobiele telefoons zijn niet goed voor de kwaliteit van sperma

Zet uw aluminium-hoedje maar op, maar haal voor de zekerheid toch maar uw telefoon uit uw broekzak. Want na een lange trits van conspiracy thinkers en andere gekkies hebben nu ook wetenschappers sterke aanwijzingen gevonden dat mannen die hun telefoon in hun broekzak bewaren, het risico lopen minder vruchtbaar te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

In de westerse wereld heeft ongeveer één op de zeven stellen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. De oorzaken hiervoor lopen uiteen, maar in veel gevallen is niet precies duidelijk waarom het niet (direct) lukt een kind te verwekken als stellen dat willen. Omdat het onderwerp dus voor heel veel mensen relevant is, wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van (on-)vruchtbaarheid.

Vergelijkend onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Exeter vergeleken tien grootschalige wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp met elkaar en kwamen tot de conclusie dat het “waarschijnlijk” is dat mobiele telefoons van invloed zijn op de mannelijke vruchtbaarheid. Voor het onderzoek werd het sperma van maar liefst 1492 mannen onderzocht.

Het zou met name de electromagnetische straling van de telefoons zijn die van invloed is op de kwaliteit van het sperma. Volgens de onderzoekers zijn mannen die hun telefoon dichtbij hun privates bewaren makkelijk een kleine tien procent minder vruchtbaar dan mannen die dat niet doen. Hun sperma zou minder beweging vertonen én minder levende zaadcellen bevatten.

Kritiek
Toch zorgt ook dit onderzoek er niet voor dat iedereen het eens is over de invloed van de mobiele telefoon op de vruchtbaarheid. Critici stellen dat ook het vergelijkende onderzoek van de Universiteit van Exeter tóch niet onomstotelijk bewijst dat er een oorzakelijk verband is tussen het dragen van een mobiele telefoon en een verminderde vruchtbaarheid. Volgens hen zou er een volledig nieuw en grootschalig onderzoek gedaan moeten worden om dit onomstotelijk vast te stellen.

Tot die tijd moet u natuurlijk helemaal zelf weten waar u uw telefoon wilt bewaren. Maar onderzoek naar de positieve gevolgen van telefoons op de kwaliteit van sperma zijn door ons niet gevonden.