Spring naar de content

Twijfel alom, wie gaan we eens geloven: CBS, CPB, DNB, IMF, de Wereldbank?

Het wordt de beleidsmakers in Den Haag niet makkelijk gemaakt; laat ik het één keer voor ze opnemen. Gisteren schreef ik hier over het conjunctuurbeeld waarover het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Daar werd ik niet vrolijk van  het stagneert nu al maanden  en het zorgwekkende is dat het hier niet om verwachtingen maar om ijskoude feiten gaat. Verbeteringen die ruim een half jaar leken in te zetten, zetten niet door.

Er zal wel geen oorzakelijk verband zijn, maar prompt kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met een bericht dat de bomen weliswaar niet heel binnenkort maar toch vrij spoedig weer als vanouds tot in de hemel zullen groeien. DNB wijst op toenemende investeringen en een verbeterd consumenten- en producentenvertrouwen. Toch geven de cijfers van het CBS een genuanceerder en in mijn ogen negatiever beeld, tot en met mei. Citaat:

“Volgens de Investeringsradar van mei 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen iets verbeterd. Ten opzichte van de Investeringsradar van april is van vijf van de zes indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Twee indicatoren verbeterden en drie verslechterden. De bezettingsgraad en het consumentenvertrouwen namen opnieuw toe. Daarentegen steeg de interbancaire rente en waren de ondernemers in de industrie negatiever over hun orderpositie. De groei van de export was kleiner dan een maand eerder.”

Ook de huizenmarkt trekt aan. Kennelijk is het de jongelui aan het Frederiksplein ontgaan dat het consumentenvertrouwen nog altijd gewoon negatief is. En dat het producentenvertrouwen sinds kort weer afneemt. Wat ik in alle verhalen over de huizenmarkt tot nu toe mis, is de invloed van de min of meer gedwongen verkoop van tienduizenden woningen van woningbouwverenigingen, vaak tegen dumpprijzen. Die huizen maakten nooit deel uit van de markt, maar nu ze verkocht worden doen ze dat wél.

Het Centraal Planbureau (CPB) komt jaarlijks, in het voor- en najaar, met ramingen maar, zoals u weet, is voorspellen heel moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Het CPB heeft dan ook een reputatie, het zit er heel vaak en dan flink naast.

Wat dan te zeggen van het IMF en, vanochtend, de Wereldbank, die hun groeiramingen voor de wereldeconomie neerwaarts bijstellen. De Verenigde Staten, China, Rusland en India: overal neemt de groei al weer af.

Voor Nederland, dat het nu juist van de export moet hebben, kan ik daar geen goed nieuws in zien. En juist de export was tot nu toe zo ongeveer het enige lichtpuntje in onze cijfers.

Voorlopig hou ik het op mijn eigen inschatting. Als we al wat lichtpuntjes zagen, waren ze vooralsnog een dead cat bounce.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen