Spring naar de content

Heeft u een grijze auto? Dan krijgt u het vaakst een bekeuring

Dus u dacht dat u met uw grijs gekleurde leaseauto niet zo op zou vallen voor het oog van oom agent? Verkeerd gedacht: uit onderzoek blijkt dat juist bestuurders van grijze leaseauto’s in Nederland de hoogste bekeuringen krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Business Lease Nederland analyseerde bijna 60.000 boetes in Nederland en kwam tot de conclusie dat in vergelijking met andere kleuren de grijze leasebakrijders het hoogte bedrag betaalden. Bestuurders van bruine auto’s hadden gemiddeld de laagste bekeuringen. Als het om een vergelijking van merken gaat, komen de Audi-rijders er het minst gunstig vanaf. Zij begaan de duurste fouten en betalen per boete gemiddeld 69 euro. Volkskwagenbestuurders komen op plek twee. Ford is het merk van de bestuurder met de laagste boetes: gemiddeld 64 euro.

De meest voorkomende verkeersovertreding is die voor te hard rijden in de bebouwde kom, en ook parkeren zonder betalen is een ‘populaire’ overtreding. De provincie bij uitstek voor echte boeterijders is Zuid-Holland, waar maar liefst 25 procent van alle bekeuringen wordt uitgedeeld. Noord-Holland volgt echter op de voet met 24 procent. In Friesland kwamen de minste bekeuringen voor: slechts 1 procent. BLN-baas Arjan Stuij vertelt aan De Telegraaf: “In de Randstad zijn de wegen niet alleen drukker, maar zijn ook de verschillen tussen maximum snelheden die gereden mogen worden groter dan in andere provincies. Bovendien staan hier ook de meeste trajectcontroles opgesteld. Daarnaast staan in Zuid-Holland ook nog eens de meeste flitspalen, waardoor het risico op boetes in deze provincie groter is.”

Toch is het absolute aantal verkeersboetes in de eerste vier maanden van dit jaar drastisch gedaald in vergelijking met de eerste vier maanden van 2013. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie waren er nu ‘slechts’ 2,3 miljoen mensen beboet voor te hard rijden, dat is 700.000 minder dan het jaar ervoor. Dit zou onder meer komen doordat op diverse locaties in Nederland de trajectcontrolesystemen werden vervangen en daardoor tijdelijk uitstonden. Dit leidde tot ongeveer driehonderdduizend minder bekeuringen. Ook zijn er minder foutparkeerders (30.000 minder) en reden er minder mensen door rood (Dit jaar 54.000 keer vorig jaar nog bijna 80.000 keer).

Onlangs kon de politie nog meer dan 10.000 bekeuringen verscheuren omdat een flitspaal in Eindhoven verkeerd opgesteld stond. De weggebruiker had onvoldoende tijd om zijn snelheid aan te passen. Of er ook minder grijze leaseauto’s in Nederland rondrijden dit jaar is niet bekend.