Spring naar de content

Zo’n zzp-pensioen zou elke werknemer moeten willen

Vanaf 2015 kunnen honderdduizenden zzp’ers hun pensioen regelen via APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. Vier organisaties, waaronder FNV Zelfstandigen, hebben dat voor elkaar gekregen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat is best opmerkelijk, vooral ook als je kijkt naar de vormgeving. Zo krijgt elke zzp’er zijn eigen rekening, met zijn eigen inleg en rendement. Na zijn dood gaat alles uitsluitend naar zijn erfgenamen. In goede jaren kan hij meer inleggen, in slechte jaren desnoods de stortingen overslaan. De zzp’er bepaalt zelf wanneer hij met pensioen gaat, ergens tussen z’n zestigste en z’n zeventigste. En hoelang hij dan uitkeringen wil ontvangen: tien, vijftien of twintig jaar.

Bij arbeidsongeschiktheid mag zijn potje tussentijds al gebruikt worden voor uitkeringen.

Veel zzp’ers zijn dat de afgelopen jaren pas geworden, vaak na een langlopend dienstverband. Nog mooier zou het zijn als ze het kapitaal vanwege die voormalige werknemersstatus zouden kunnen overhevelen, dan zijn ze verlost van het pensioenspook dat de huidige regeling voor werknemers blijkt te zijn.

Wie de zzp-regeling bekijkt, ziet heel veel elementen, zo niet alle, die je ook als werknemer zou (moeten) willen. Wat je opbouwt is van jou, niet van een ander. Het waren toch ook jouw stortingen. En afhankelijk van je inkomenssituatie in enig jaar draag je meer of minder af.

Het roept bij mij de vraag op waarom het nu voor zzp’ers wel kan en voor werknemers niet. Als het antwoord is dat zzp’ers vanuit niets beginnen en werknemers nu eenmaal een al heel lang bestaand roestig systeem van schijnzekerheid hebben dat zich niet makkelijk laat ombouwen, dan zou ik zeggen: breek het af en begin opnieuw.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.

Onderwerpen