Spring naar de content

Waarom Linda V. de eer aan zichzelf zal houden

Het was iemand van GroenLinks die de sollicitantenlijst voor de Nationale Ombudsman lekte. De recherche focust het onderzoek naar het lek op verdachte en Kamerlid Linda Voortman, sinds vandaag kortweg aangeduid als Linda V.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

V. (1979) zit sinds 2010 in de Kamer voor GroenLinks. Ze werd in 2012 net niet herkozen, maar door het vertrek van toenmalig fractievoorzitter Jolande Sap mocht ze toch nog terugkomen in Den Haag. V. is de hoofdverdachte in de zaak van de gelekte sollicitantenlijst voor de nieuwe Ombudsman. Volgens berichtgeving in De Telegraaf is het sowieso iemand van GroenLinks, zo is vanuit de Tweede Kamer bevestigd tegen de krant. Maar bronnen melden de krant ook dat het de schuld is van niemand minder dan V. Zij is verantwoordelijk voor het lek en de Rijksrecherche zit nu achter haar aan.

Het was uitgerekend diezelfde V. die verantwoordelijk was voor het verzet tegen kandidaat Guido van Woerkom. Van Woerkom had in een ver verleden iets negatiefs gezegd over Marokkanen. Dat vond V. niet kunnen. V. eiste daarom een hoofdelijke stemming om de benoeming van de voormalig ANWB-directeur te blokkeren.

Toevallig verklaarde V. zich eerder dit jaar tevens solidair met alle Marokkanen door een t-shirt te dragen met de tekst ‘Ik ben ook Marokkaan‘. De Marokkaanse gemeenschap roept V. inmiddels op haar Marokkanen-t-shirt in te leveren of op Marktplaats.nl aan te bieden, omdat zij een vertekend beeld geeft van de Marokkanen in Nederland. V. zou het stigmatiserende imago dat Marokkanen bovengemiddeld crimineel zijn niet ten goede komen.

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik zegt tegen de krant van niets te weten: “Maar het is goed dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht. En ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor mijn eigen Kamerleden.”

V. heeft het zichzelf echter lastig gemaakt om in de Tweede Kamer te blijven zitten door een statement dat ze op 17 juni wereldkundig maakte. Ze twitterde toen:

Het lijkt onvermijdelijk dat V. nu ook kiest voor een vrijwillig vertrek uit de Tweede Kamer. De eer aan zichzelf houden, zoals dat dan heet, net als Van Woerkom deed. Als een Ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn, dan moet een volksvertegewoordiger dat zeker ook. Het aloude gezegde luidt: waar rook is, is vuur. Maar ook als blijkt dat V. niet het lek is, haar integriteit is aangetast. “Boven elke twijfel verheven” is “boven elke twijfel verheven”. Toch?