Spring naar de content

Julian Assange wordt model op London Fashion Week

De hoogblonde WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal in september kleding showen tijdens de London Fashion Week. Vanwege zijn status als voortvluchtige vindt het evenement plaats in de Ecuadoraanse ambassade in de Londense wijk Knightsbridge, waar Assange sinds iets meer dan twee jaar noodgedwongen verblijft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Modeontwerper Ben Westwood, zoon van de beroemde ontwerpster en activist Vivienne Westwood, wil op deze manier zijn steun aan Assange betuigen en voorkomen dat diens zaak langzaam wegzakt in obscuriteit. De Australiër kreeg op 19 juni 2012 politiek asiel van Ecuador, nadat Zweden had gevraagd om zijn uitlevering om hem te kunnen ondervragen over de vermeende aanranding en verkrachting van twee vrouwen in 2010. Vanuit Zweden zou hij vervolgens kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten om daar te worden berecht wegens het publiceren van duizenden overheidsdocumenten.

Westwood en Westerns
Het idee om Assange bij het modeproject te betrekken ontstond toen Ben Westwood een paar maanden geleden met zijn pr-vertegenwoordiger over de zaak van Assange sprak. Westwood vertelde aan The Daily Mail dat zijn collectie behalve op de westernfilms van Clint Eastwood ook op Assange geïnspireerd is. Zo zal er onder andere een kledingstuk met een ‘Julian Assange-print’ worden geshowd.

De ontwerper en Assange hebben elkaar nog niet ontmoet. “Het is grappig hoe zulke dingen werken,” zei Westwood tegen The Daily Telegraph. “Het komt eerst in de media, en dan gebeurt het pas.” Naast Assange zullen zes andere outcasts model lopen. De show zal geen deel uitmaken van de officiële programmering van de London Fashion Week, maar van een off-schedule programma. Westwood hoopt dat het evenement live op internet te bekijken zal zijn.

Ben Westwood en zijn vrouw Tomoka
Ben Westwood en zijn vrouw Tombak


Zo moeder, zo zoon
Ben Westwood is niet de enige Westwood die zich inzet voor de zaak van Assange. Zijn moeder, punkkoningin Vivienne Westwood, bezocht de Wikileaks-oprichter twee jaar geleden op de ambassade. Ze droeg een T-shirt met een afbeelding van haar eigen gezicht en de tekst ‘I am Julian Assange’. Gehuld in datzelfde shirt sloot ze een paar maanden later haar show op de London Fashion Week af.

Andere beroemdheden die zich bekommeren om het lot van Assange zijn Lady Gaga, die hem ook bezocht op de Ecuadoraanse ambassade, en rapper MIA, die een van haar concerten in New York begon met een tien minuten durend Skype-gesprek met de Wikileaks-oprichter.

Vivienne Westwood tijdens haar show voor herfst/winter 2014 (februari 2013)
Vivienne Westwood tijdens haar show voor herfst/winter 2014 (februari 2013)

 

Vivienne Westwood na haar bezoek aan Assange in de Ecuadoraanse ambassade
Vivienne Westwood na haar bezoek aan Assange in de Ecuadoraanse ambassade

Foto’s Ben en Vivienne Westwood via de Telegraph

Onderwerpen