Spring naar de content

Zo maakt u een einde aan saaie, niet productieve vergaderingen

Wie wel eens in slaap valt tijdens een vergadering hoeft dat niet gelijk te wijten aan een gebrek aan slaap; de meeste vergaderingen zijn namelijk dodelijke saai. Niet alleen dat, ze zijn ook vaak niet productief. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de creativiteit en onderlinge werkverhouding sterk verbetert als de werknemers tijdens vergaderingen gaan staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Op het werk staan achter het bureau, het gebeurt steeds vaker bij bedrijven. Misschien moet dat ook maar eens wat vaker gebeuren bij vergaderingen. Een nieuwe studie van onderzoekers van de Washington University uit het Amerikaanse St. Louis ontdekten namelijk dat mensen die tijdens een vergadering staan, enthousiaster zijn over hun werk, minder geneigd zijn hun territorium af te bakenen en beter samenwerken met hun collega’s. “Als je rechtstaat, krijgt je lichaam energie,” zegt Andrew Knight, een van de onderzoekers.

vergadering640

(Foto via Antonio Furno)

Voor het onderzoek werden ruim 200 studenten gevraagd opnames te maken van verschillende teams. Sommige van die groepen werkten in een ruimte met stoelen en een tafel, terwijl anderen in dezelfde kamer werkten, maar dan met de stoelen verwijderd. Vervolgens werd gekeken naar de reacties van de teamleden, onder meer over het delen van ideeën. Verder keken de studenten naar de prestaties. Hun werd niet van tevoren verteld waar ze op beoordeeld werden. Ook kregen de deelnemers een sensor om te meten hoe geactiveerd en betrokken ze zich voelden. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die stonden meer de neiging tot samenwerken hadden dan diegenen die op hun stoelen zaten. Bovendien bleken de staanders meer te willen delen met hun collega’s dan de zittenden.

Andrew Knight zegt daarover: “Rechtstaande mensen zijn minder territoriaal omdat ze niet hun eigen plaats claimen. En dat helpt als je als team wilt functioneren.” Moet het dus wat minder saai en vooral productiever in uw bedrijf, verstop dan snel alle stoelen. Het is nog gezonder ook.

Onderwerpen