Spring naar de content

Kees Momma (Het beste voor Kees) wordt columnist voor nrc.next

Kees Momma, de 49-jarige autist over wie de indrukwekkende en veelbesproken documentaire Het beste voor Kees is gemaakt, krijgt een column in nrc.next. Dat bevestigt de hoofdredacteur van de krant, Hans Nijenhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Op de Facebookpagina van de documentaire worden zo nu en dan brieven geplaatst die Momma schrijft aan documentairemaakster Monique Nolte. In de brief van vandaag schrijft hij dat hij door NRC is benaderd om wekelijks een column in de krant te verzorgen. En daar gaat hij graag op in. Over de invulling van zijn vaste kolom heeft hij in ieder geval al nagedacht: “Ernst en humor wil ik zoveel mogelijk naast elkaar plaatsen. Er moet ruimte zijn voor enkele kwinkslagen en plastische omschrijvingen, waarbij het aan woordspelingen niet zal ontbreken. De kneep is de artikelen luchtig te houden. Onderhoudend, maar toch met serieuze achtergrond.”

Experiment
Het idee voor de column kwam na het zien van de documentaire, toen er ook op de redactie van nrc.next lang over werd nagepraat. Nijenhuis: “Iedereen die Het beste voor Kees had gezien, sloot Kees Momma in z’n hart. Je leerde hem in de film kennen als een intelligent, welbespraakt iemand die desondanks niet te veel prikkels van buiten moet krijgen. Geen harde geluiden, geen onverwachte wendingen. Geen korte rokjes. Zowel uit de documentaire als uit wat hij schrijft op Facebook blijkt dat Kees een heel persoonlijke, bijzondere stijl heeft. Het geeft de lezer een andere kijk op het leven. Het idee om daar meer mee te doen kwam, volgens mij, als eerste van Monique Nolte. Wij zeiden meteen ja: nrc.next is een krant die graag talent een kans geeft en ook altijd wel in is voor een experiment.”

Kees Momma schrijft vooralsnog alleen in de zomerweken een column in de krant. Op dinsdag 15 juli wordt zijn eerste cursiefje gepubliceerd.

De documentaire Het beste voor Kees is hier in zijn geheel te bekijken.

Onderwerpen