Spring naar de content

Onopgemaakt bed verkocht voor drie miljoen euro

Ter ere van Queen Elizabeths zestigste jaar op de troon maakte Savoir Bed’s zestig van de duurste bedden ter wereld. Een Royal State Bed, met een matras van kasjmier en paardenhaar, kostte 175.000 dollar. Een schijntje blijkt nu. Het onopgemaakte bed van de Britse kunstenaar Tracey Emin werd voor meer dan drie miljoen euro verkocht bij Christie’s in Londen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

My Bed (79 x 211 x 234 cm, matras, linnengoed, kussens en objecten) heet het werk, dat Emin in 1998 maakte. Het is het bed van de kunstenares zelf, omringd door lege drankflessen, sigarettenpeuken, gedragen onderbroeken, gebruikte condooms en andere troep. Naar eigen zeggen maakte ze het in haar sociale huurflat in Waterloo. Een jaar later werd het genomineerd voor de Turner Prize.

600.000 euro was tot nu toe het hoogste bedrag dat voor een werk van Emin werd betaald. De veiling voor naoorlogse en hedendaagse kunst waar My Bed onder de hamer ging, bracht in totaal meer dan 125 miljoen euro op. Het hoogste bedrag, bijna zestien miljoen euro, werd neergelegd voor Francis Bacons Study For Head Of Lucian Freud.

Anonieme bieder
Emins bed werd gekocht door een anonieme bieder. Maar Francis Outred, hoofd van Christie’s afdeling voor moderne kunst, hintte er tijdens een persconferentie op dat het weleens op een hele belangrijke plek terecht zou kunnen komen. Verder kon hij er nog geen uitspraken over doen. De vorige eigenaar was Charles Saatchi, bekend van de Saatchi Gallery voor moderne kunst in Londen. Hij had My Bed in 2000 gekocht voor naar verluidt iets minder dan 190.000 euro, en liet eerder dit jaar al doorschemeren dat hij het wilde verkopen.

Ook een ander controversieel werk van Emin, getiteld Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 (1995) maar vaak simpelweg ‘The Tent’ genoemd, was in het bezit van Saatchi. Het was een kleine iglo met daarin alle 102 namen van mensen waarmee Emin vanaf haar geboorte tot het moment dat ze het werk maakte al dan niet seksueel het bed deelde. In 2004 werd het vernietigd bij een brand in een opslagruimte. Aanvankelijk weigerde Emin het aan Saatchi te verkopen omdat ze het niet eens was met zijn reclamewerk voor de campagne van Margareth Thatcher, die ze van misdaden tegen de mensheid beschuldigde.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-ART-AUCTION-EMIN