Spring naar de content

Jan Mulder: ‘In België krijg ik de waardering die ik in Nederland niet krijg’

You love him, or you hate him. In Nederland is Jan Mulder geliefd én gehaat. Maar onze zuiderburen vreten hem op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Voor het programma Sporza van de VRT analyseert Mulder de wedstrijden van dit WK – waarschijnlijk tot aan het eind van het toernooi. ‘Maar niet in dezelfde sfeer als vorige week’, lachte Mulder gisteravond bij Studio Brasil, verwijzend naar de uitschakeling van België.

Maar zitten gaat hij er deze week zeker, want hij voelt eindelijk waardering voor zijn werk. Waar Nederland nog wel eens weg wil zappen als de voetbalanalyticus aanschuift bij De Wereld Draait Door of Studio Voetbal, schakelt België massaal in als Mulder in beeld verschijnt. Hij is ‘hot hot hot in Vlaanderen, zoals de Vlaamse krant De Morgen schreef.

In tijdschrift Humo bekent Mulder deze week dat die verering hem best goed bevalt. ‘Ik voel me ook gewaardeerd, wat wederzijds is. Dat soort waardering heb ik in Nederland nooit gevoeld.’ Nee, sterker nog, hier wordt hem vaak gemeld ‘dat hij in het echt best meevalt’. En Mulder weet niet of hij dat als compliment moet opvatten.

Mulder-haters zullen opgelucht zijn te lezen dat hem nooit gevraagd is een eigen programma te presenteren: ‘Anders had ik het wel gedaan. Maar ik heb voor het overige geen ambitie, zodat ik niet zo nodig een programma hoef te dragen.’ De liefhebbers van Mulder vergeven hem zijn bravoure, zijn luidruchtigheid, zijn ergernissen. Zij roemen zijn passie, zijn humor en zijn zelfspot. Zo zei hij ooit: ‘Ik houd van serieuze voetbalanalisten’, maar zelf schuwt hij grappen niet. In Humo: ‘Ik ben een stervoetballer geweest, wat betekent dat ik mij wel nooit helemaal zal kunnen inleven in de rol van voetbalanalyticus. En ik ben ook wel gevormd door mijn optredens in de talkshow Barend & Van Dorp, waarin ik een ontregelend element moest zijn. Ik heb dat gedrag aangeleerd. Vroeger was ik helemaal niet zo, maar Rudy (Vandendaele, interviewer van Humo, red.), ik heb de échte Jan Mulder pas op latere leeftijd ontdekt. En er is geen weg terug. ‘t Is te laat.’

De Belgen hebben Mulder in hun harten gesloten. Een held noemen ze hem. ‘Grappig, gevat én knap.’ Hij past zich moeiteloos aan door de Belgen te prijzen en Oranje flink af te kraken, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan zijn populariteit in Vlaanderen. ‘Eén van ons’ noemen de Belgen hem. Toch zal hij – tot opluchting van Nederlandse fans – ook hier op tv te zien blijven. En voor de haters is er maar één remedie: niet kijken.

Fragment uit Sporza: Jan Mulder heeft niet door dat hij twee brillen op heeft