Spring naar de content

Hoogleraar: laat school om 12 uur ’s middags beginnen

Louis van Gaal roept ouders op om hun kroost vanavond vooral naar het Nederlands elftal te laten kijken. Dat betekent dat veel kinderen niet voor twaalf uur in hun bed zullen liggen, terwijl het nog niet voor iedereen zomervakantie is. Is dat erg? Helemaal niet. Sterker nog, zo beweert hoogleraar gezondheidszorg Ivan Wolffers, in de zomer is het überhaupt zinloos om vroeg naar bed te gaan. Maar een beetje langer uitslapen is dan wel een must.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dat laatste geldt met name voor tieners. Wolffers pleit daarom in zijn blog voor een herziening van de traditionele schooltijden. Het huidige systeem zou volgens hem te weinig rekening houden met het puberbrein en te veel met de wensen van hun ouders en leraren.

De pijnappelklier
We vallen in slaap op bevel van onze biologische klok, die in de pijnappelklier zit, legt Wolffers uit. “Die pijnappelklier gaat zodra het begint te schemeren het hormoon melatonine maken. Als er genoeg melatonine in je bloed zit val je uiteindelijk in slaap.” Naar bed gaan als het nog licht is, heeft dus geen enkele zin. En daarbij, vervolgt de hoogleraar, begint de biologische klok bij tieners vaak te laat met het aanmaken van melatonine. 

Omdat je toch je uren slaap nodig hebt, ben je ’s morgens als de wekker gaat nog niet echt uitgeslapen. En dat komt de gezelligheid in huis en de prestaties op school waarschijnlijk niet ten goede. Er zijn behandelingen mogelijk, zoals lichttherapie of melatonine slikken voor het slapengaan.

Maar misschien is het inderdaad nog niet zo’n gek idee om de traditionele schooltijden eens onder te loep te nemen. “Eigenlijk zou de school om twaalf uur ’s middags moeten beginnen en zouden de volwassenen zich maar aan moeten passen”, oppert Wolffers. Laten we morgen meteen beginnen. Pubers blij, Louis blij.