Spring naar de content

Beenhaar: to shave or not to shave?

Terwijl door Frankrijk complete pelotons afgetrainde mannetjes met geschoren benen rondfietsen, wordt in vrouwenland de aloude discussie weer gevoerd: To shave or not to shave? Ditmaal gaat het niet over oksels of edele delen, maar het -voor de meeste vrouwen althans- regelmatig gladgeschoren benenwerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Een belangrijke discussie om te voeren, vooral met het aankomende zomerweer. De oproep voor ongeschoren benen wordt onder meer op de Tumblr-pagina met de toepasselijke naam The hairy legs club gedaan. Trotse niet meer-scheerders mogen daar hun vachtjes posten en deelnemen aan de discussie. Inmiddels is er ook een Facebookpagina met de al even toepasselijke naam WANG (women against non-essential grooming), waarvan het ledental gestaag groeit.

In de Hairy Legs Club wordt uitvoerig uit de doeken gedaan over het bevrijdende effect van het laten staan van de beenbeharing. Vooral het feministische aspect ervan lijkt veel niet-scherende vrouwen aan te spreken. Met statements als Fuck patriarchy!’ wordt het seksistische aspect van het geschoren vrouwenbeen aan de kaak gesteld.

Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van het wel of niet scheren van ons schaarse lichaamshaar? Zowel schaamhaar als okselhaar blijkt een functie te hebben. Beiden schijnen een rol te spelen bij het vasthouden van geuren, (en daarmee feromonen) die een eventuele voortplantingskandidaat aan kunnen trekken. Wij mensen zijn in principe nog steeds primaten (zij het gedeeltelijk haarloos).

De beharing op de benen heeft echter geen duidelijk nut, en er zijn dus ook geen concrete biologische voordelen van gladde benen te benoemen. Bovengenoemde wielrenners, zwemmers en bodybuilders daargelaten. De eerste twee scheren om wrijving te beperken en, in het geval van de fietsers, wonden na een valpartij beter te kunnen verzorgen. Bodybuilders scheren al hun lichaamshaar af omdat het de spieren een betere look geeft.

Dus: ‘To shave or not to shave?’ kan niet vanuit een wetenschappelijk oogpunt beantwoord worden en de beslissing om het mes op zomervakantie te sturen is dus een kwestie van smaak. Mocht u als vrouw zijnde nog twijfelen of u deze zomer de boel de boel laat, wellicht kan de uitkomst van onderstaande polls u een indruk geven van hoe de Nederlander er tegenover staat.