Spring naar de content

Onderzoek: voor een goed gesprek moet de smartphone van tafel

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, mobieltjes en smartphones. Beide zijn in essentie bedoeld om gesprekken te voeren. Maar juist het voeren van een goed gesprek wordt bemoeilijkt door deze technische communicatiemiddelen. Onderzoek toont namelijk aan dat hun aanwezigheid van invloed is op de kwaliteit van een gesprek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sylvester Ilias

Onderzoekers aan de Virginia Tech University observeerden in een café verschillende vooropgezette conversaties. Dit waren gesprekken tussen twee wildvreemden en gesprekken tussen twee mensen bekenden. Wat bleek is dat als een smartphone in de hand werd gehouden of op tafel werd gelegd, dit een negatieve invloed had op de kwaliteit van een conversatie. Mensen die deel hadden uitgemaakt van een ‘smartphoneloze’ conversatie, oordeelden veel positiever over de kwaliteit van het gesprek dan mensen waarbij tijdens het gesprek wel een telefoon aanwezig was geweest.

Non-verbale communicatie
Volgens de onderzoekers missen mensen tijdens gesprekken in aanwezigheid van mobiele communicatiemiddelen bepaalde gezichtsuitdrukkingen, veranderingen in toon van de gesprekspartner en pogingen tot oogcontact, waardoor het gesprek oppervlakkiger blijft. Zo ervoeren mensen die aan een gesprek met smartphone hadden deelgenomen minder empathie en minder onderling contact, twee factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van gesprekken.

In uw broekzak
Dat effect bleek het sterkst te zijn bij mensen die elkaar al kenden. Of het gesprek ging over belangrijke zaken of over koetjes en kalfjes maakte niet uit voor hoe de gespreksdeelnemers een conversatie beoordeelden. Mocht u dus een gesprek willen voeren over wezenlijke emotionele onderwerpen of over de jongste roddels van de werkvloer, laat de telefoon dan in uw broekzak, en dwing uw gesprekspartner hetzelfde te doen.