Spring naar de content

Docu: de fan die festivals binnendrong en toerde met Mumford & Sons

Het Britse muziekfestival Glastonbury, uitverkocht in anderhalf uur. Het Amerikaanse Coachella, ook binnen no time. En een kaartje voor de Grammy’s? Daar kom je alleen als je vriendjes in de industrie hebt. Een Amerikaanse jongen bezocht ze allemaal, zonder ook maar een cent uit te geven aan een kaartje. Sterker nog, hij stond op menig podium.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Marcus Haney is muziekliefhebber en fotograaf, en besloot in 2010 in te breken op het Californische Coachella. Succesvol, dus voor herhaling vatbaar. Hij zette zijn illegale muziekavontuur voort, naar festivals als Glastonbury, Bonnaroo, Ultra en uiteindelijk de uitreiking van de Grammy Awards. En dan sta je ineens tussen de coulissen, terwijl artiesten als Tiësto, Coldplay, Skrillex, Jay-Z, Alicia Keys voor je losgaan, met daarachter een uitzinnige mensenmassa.

Hoe hij dat allemaal voor elkaar kreeg? Op de ‘klassieke’ manier: door over hekken te klimmen, polsbandjes te faken en zich voor te doen als beveiliging, pers of een artiest. Een enkele keer werd hij met een hooivork van het festivalterrein verjaagd.

Het meest bijzondere aan Marcus’ verhaal is toen hij in 2010 werd opgemerkt door de heren van folkrockband Mumford & Sons. Ze dachten dat de jonge fotograaf bij het meubelair hoorde, en nodigden hem uit voor een treinreis van Oakland naar New Orleans. Niet wetende dat Marcus daarvoor zijn examens opzij schoof. Bassist Ted Dwane geeft hem het volgende compliment: “He is a man who not only creates beautiful images, but beautiful moments to take photos of.”

En nu bent u natuurlijk benieuwd naar de ervaringen van Marcus. Daar ging hij al vanuit, dus maakte hij de documentaire No camera’s allowed, die dit jaar zal verschijnen. Waar en wanneer exact is onduidelijk. Maar mocht de voorstelling tegen die tijd zijn uitverkocht dan weet u wat u te doen staat.

Onderwerpen