Spring naar de content

Bang om afgetapt te worden? Chatdienst Bleep biedt uitkomst

Weet u zich ook geen raad meer sinds bekend is dat NSA zo’n beetje alles afluistert dat er maar af te luisteren valt? Bittorrent heeft eindelijk een antwoord. Dankzij bittorrent-technologie is het mogelijk om te praten en te bellen zonder de tussenkomst van een server, waardoor de dienst ‘NSA-proof’ is. Afluisteren en spioneren is namelijk niet mogelijk omdat de gebruikers rechtstreeks met elkaar praten, zonder tussenkomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

NU.nl schrijft dat de dienst, genaamd Bleep, kan worden gebruikt om tekstberichten te versturen en om te bellen en dat de software beschikbaar is voor Windows 7 en Windows 8, als alpha-versie. De dienst is daardoor voor een groep testers beschikbaar, die anderen weer kunnen uitnodigen. De grote massa lijkt zodoende nog even niet aan het gebruiken van de dienst toe te komen.

bleep-2-970x0(Via)

Hoe groot de behoefte aan een veilige chatdienst is onder het grote publiek moet nog blijken. Gebruikers van Whatsapp overwogen in februari nog massaal om over te stappen  naar Telegram na aanleiding van de overname door Facebook, omdat ze vonden dat hun privacy in het geding was. Maar die bleek vervolgens ook niet 100% afluisterproof.

Of gebruikers een overstap naar een nieuwe dienst nu wél zien zitten is moeilijk te voorspellen. Voor mensen die strikt geheime informatie met elkaar willen delen lijkt Bleep in ieder geval een uitkomst, aangezien de huidige chat-en beldiensten een onveilig gevoel geven na de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterende en spionerende NSA. Voor mensen met zakelijke belangen zoals diplomaten, spionnen uit het bedrijfsleven en journalisten die bronnen willen beschermen lijkt een veilige dienst een must, maar of het grote publiek ook paranoïde genoeg is om de moeite te nemen een overstap te maken naar een NSA-veilige dienst, valt te bezien.

Onderwerpen