Spring naar de content

Zootopia: Aapjes kijken zonder dat de aapjes u zien

Dierentuinen zijn er in een grote verscheidenheid. Van enorme safariparken die bijna niet onderdoen voor een nationaal park, tot de ouderwetse (gelukkig steeds schaarser wordende) deprimerende plekken met neurotisch ijsberende tijgers en gestreste bavianen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Want dieren zijn nu eenmaal het gelukkigst in een omgeving zonder pottenkijkers, een gegeven dat helaas niet al te goed samengaat met het idee van een dierentuin (vanachter glas of tralies naar een dier kijken). Tot nu toe, want er is een nieuw ontwerp dat het hele fenomeen ‘dierentuin’ nieuw leven in kan blazen.

Voor de vernieuwing van de dierentuin van Givskud (niet die van de baby-giraffe, dat was in Kopenhagen) in Denemarken is er wel een heel bijzonder ontwerp ingediend. Een dierentuin waarbij de dieren niet doorhebben dat ze gevangen zitten is het idee, oftewel: aapjes kijken zonder dat de apen u zien.

Het ontwerp is gebaseerd op een vernuftig systeem met een centrale, ronde binnenplaats. De uitkijkpunten zijn gecamoufleerd en met behulp van rond spiegelend glas wordt voor dieren de illusie gecreëerd dat ze in een natuurlijke omgeving rondbanjeren.

De binnenplaats van 'Zootopia' Via BIG
De binnenplaats van ‘Zootopia’                                                                                                             Via BIG

Met het ambitieuze design gooit architectenbureau BIG in ieder geval hoge ogen. De bezoeker van ‘Zootopia’ (zoals ze het project maar voor het gemak genoemd hebben), kan dichter dan ooit bij de dieren komen op een aantal manieren. Zo is er een kabelbaan, maar kan er ook naar goed Deens (en ook Nederlands) gebruik door het park gefietst worden.

Fietsen tussen de giraffen, op papier ziet het er in ieder geval mooi uit. Via BIG
Fietsen tussen de giraffen, op papier ziet het er in ieder geval mooi uit                             Via BIG
Via een kabelbaan kunt u de beren van dichterbij dan ooit bekijken. Via BIG
Via een kabelbaan kunt u de beren van dichterbij dan ooit bekijken.                                Via BIG

Uiteraard zijn alle transportmiddelen zorgvuldig afgedekt met bolle spiegels die de dieren niet moeten opvallen. De vraag is alleen wat er gebeurt als een nieuwsgierige beer eens nader wil inspecteren wat toch die in het zonlicht glinsterende bol is, die zich daar zo door het landschap voortbeweegt. Hopelijk hebben de architecten ook over dit scenario nagedacht.

zootopia3
Het idee is simpel: één centraal middenstuk, en drie provincies eromheen                    Via BIG
BIG-zootopia-zoo-denmark-designboom-09
Een overview van de revolutionaire dierentuin                                                                            Via BIG

Onderwerpen