Spring naar de content

Het zijn hoopvolle tijden in de eredivisie

Het zijn hoopvolle tijden.
Alles kan nog, iedere aankoop is een potentiële wereldspeler, de trainerswissel zal de vondst van de eeuw blijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

De ene amateurclub na de andere wordt dezer dagen opzij gezet, alsof ze nog slechter zijn dan ze zijn, de nieuwe spits scoort met een gemak dat doet vermoeden alsof hij er nooit meer mee op gaat houden, die jongen uit Gambia die zomaar is komen binnenwandelen, loopt zestien kilometer per wedstrijd en schuimt erbij als een cappucinomachine.

Absurd belachelijk exorbitante bedragen
Het nieuwe shirt zit heerlijk strak, de rechtsback uit de eigen jeugd draait meteen moeiteloos mee met de grote jongens (‘Alsof hij er al jaren speelt’), de Kroaat die bij zijn vorige club “Cruijff” werd genoemd past zich ook razendsnel aan en als het aan de technisch directeur ligt gaat er niemand meer weg (‘Of het moet om absurd belachelijk exorbitante bedragen gaan’). De club zelf is nog altijd niet uitgewinkeld, er zijn voortdurend gesprekken gaande met grote voetballers die de ploeg beter maken, er speelt echt nog van alles, we gaan allemaal nog verbaasd staan, echt waar.

Het transferbeleid is trouwens sowieso veel verstandiger dan de afgelopen jaren, er zit echt een strategie achter, daar werd vroeger nooit over nagedacht, gek genoeg.
Men schaft geen oude, dure spelers meer aan die bovendien het niveau niet aankunnen, maar jonge, talentvolle voetballers die een waarde vertegenwoordigen maar die ook het team beter maken. De paar jongens die vorig jaar zo teleurstellend speelden, draaien een opvallend goede voorbereiding, ze ogen gretig en fit en fris in de kop en ze zouden zich zomaar eens kunnen gaan revancheren voor het mislukte vorige seizoen.

Die talentvolle jongen uit het tweede die al bijna twee jaar met z’n kruisband sukkelt sluit dezer dagen ook weer aan, hij traint alweer met de bal en nou, als hij fit wordt, dan gaat Nederland nog wat beleven, dat is een rasvoetballertje, hoor. De supporters hebben er ook weer vertrouwen in, er zijn nu al bijna meer seizoenkaarten verkocht dan vorig seizoen, financieel gaat het de club ook weer voor de wind, dat KNVB-onderzoek dat er nu loopt, is een storm in een glas water, niemand heeft iets te verbergen.
Wel is de bierprijs weer iets omhoog gegaan, dat is natuurlijk altijd een vervelend bericht, maar aan de andere kant: hij is minder sterk omhoog gegaan dan vorig jaar, dus dat is natuurlijk alleen maar een heel positief signaal naar de supporters, die dat trouwens – na wat gesputter – uiteindelijk ook heel positief hebben opgepakt.

Het blijft afwachten
De ruzie tussen de linksback en de reservekeeper is overigens bijgelegd, daar hebben de lokale media weer veel meer van gemaakt dan wat het eigenlijk was. Wat het was? Niks, eigenlijk. De nieuwe trainer zit er ook kort op, dat is wel anders dan de vorige nieuwe trainer, die het er allemaal wel erg losjes aan toe liet gaan. Nee, deze groep heeft een harde hand nodig, van een ervaren man, die trouwens hard bezig is om Engels te leren, maar die zich nu al met handen en voeten prima verstaanbaar weet te maken. Ja, iedereen is vreselijk enthousiast.

En natuurlijk is het jammer dat je je topscorer verliest, en je aanvoerder, en twee van je grootste talenten, maar dat biedt weer kansen voor andere spelers en als voetballers zijn uitgeleerd, heeft het geen zin om ze nog langer te houden. En als je de vervangers nu al ziet, dan is de club er absoluut sterker op geworden (‘Sowieso in de breedte’), daar zitten jongens bij die overal in Europa konden tekenen en nu gewoon hier rondlopen, omdat ze weten dat ze hier iedere week aan spelen gaan toekomen. Dat is toch ook een signaal dat de club goed bezig is.

En veel van die jonge jongens die vorig jaar misschien nog wat te jong waren, zijn weliswaar nog steeds jong, maar ze zijn wel weer een jaartje ouder dan vorig jaar. Trouwens: in de wandelgangen is nog sprake van een ingewikkelde constructie waarbij enkele toptalenten van topclubs uit topcompetities (‘Nee, we noemen geen namen’) via een investeringsmaatschappij voor een jaar aan de club verhuurd zouden kunnen worden – dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn, al blijft dat allemaal nog afwachten.

Hoop
Ja, natuurlijk zijn er ambities, en ja, natuurlijk zijn die reëel. Het kampioenschap komt misschien nog te vroeg (‘Al weet je nooit hoe het loopt’), maar met deze selectie – zeker als er nog iets bijkomt, wat er dus in zit – en met deze sfeer en deze geweldige nieuwe coach, moet de club absoluut kunnen gaan stunten. Het zou onzinnig zijn om daar nu al een positie op te plakken, het gaat er vooral om dat het publiek vermaakt gaat worden met aanvallend voetbal en dan komen die punten als het goed is vanzelf.
Wat ik zeg: het zijn hoopvolle tijden.