Spring naar de content

Fenomenaal PSV verpulvert Sankt Pölten in heksenketel

Een indrukwekkend PSV heeft zich gisteravond op overtuigende wijze geplaatst voor de volgende play-offronde van de Europa League. Het elftal van succescoach Philip Cocu walste gisteravond over het Oostenrijkse Sankt Pölten heen: 2-3. Een van de grote uitblinkers aan Eindhovense kant was supertalent Memphis Depay.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Na de voetbaldemonstratie in de heenwedstrijd (een solide 1-0) was het gisteravond vooral de vraag of de Eindhovenaren het nog konden opbrengen om ook in Oostenrijk nog eens tot het uiterste te gaan. Gelukkig blijkt de voetbalmachine van Cocu ook mentaal ijzersterk: onder leiding van een furieuze Adam Maher degradeerde PSV een serieuze tegenstander als Sankt Pölten tot – bij wijze van spreken – een team uit de Oostenrijkse tweede divisie.

Heksenketel in Niederösterreich
PSV toonde geen ontzag voor de ervaren Oostenrijkers en zette Sankt Pölten vanaf de eerste minuut vast. Opvallend was vooral hoe jonge spelers als Luuk de Jong en Luciano Narsingh nauwelijks last leken te hebben van plankenkoorts: ze speelden vrijuit en fris van de lever, alsof ze iedere zaterdag in een dergelijke heksenketel mogen aantreden.
Het was dan ook met name aan de goed roderende voorhoede van de Brabanders te danken dat kans op kans werd gecreëerd. Dat er niet gescoord werd, moet worden toegeschreven aan het engeltje op de lat van de Oostenrijkers, want PSV had gezien het uitstekende veldspel al veel sneller afstand moeten nemen van de teleurstellende Sankt Pöltenaren.
PSV kwam uiteindelijk op voorsprong door de als altijd weer dreigende Locadia, die een zoveelste snelle aanval met indrukwekkende kalmte wist af te ronden. Ook na deze goal, waardoor Sankt Pölten drie doelpunten moest maken om nog door te gaan, verzwakte PSV geen moment. Met een solide achterhoede, een uitstekend op elkaar ingespeeld middenveld en een razend gevaarlijke aanval gaf de club voor het oog van heel Europa z’n visitekaartje af: iedereen zal rekening moeten houden met het team van de charismatische kampioenenmaker Cocu.
Nadat de Oostenrijkers geheel tegen de verhouding in gelijk hadden gemaakt, werd het tijd voor Cocu’s bekende Gouden Wissel: de ervaren trainer bracht goudhaantje Memphis Depay in, die met een doelpunt en een assist voor de zoveelste keer zijn onvoorstelbare waarde voor dit Gouden Elftal bewees. Ondanks de breedte van de van talent bulkende selectie van PSV, is het te hopen dat Depay niet alsnog zal vertrekken: hij behoort tot de absolute toptalenten van het internationale voetbal en zelfs een swingend elftal als dat van Cocu zal hem dit ongetwijfeld nog lange en zware seizoen goed kunnen gebruiken.

Topkandidaat
De einduitslag – 2-3 – was gisteravond slechts een zwakke afspiegeling van het enorme krachtsverschil. Het publiek was de grote winnaar, maar als de titanenstrijd iets duidelijk heeft gemaakt, is dat er maar 1 topkandidaat voor de eindzege in de Europa League is, en dat die kandidaat uit Eindhoven komt.