Spring naar de content

Vier voordelen van thuiswerken die eigenlijk helemaal geen voordeel zijn

Thuiswerken is het tegenwoordig helemaal. Dat niet heel Nederland van negen tot vijf op kantoor zit zou louter voordelen met zich meebrengen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Een aantal misverstanden op een rij. 

‘Voordeel’ 1: Minder file op de wegen
Thuiswerken (of beter gezegd: niet altijd op één vaste plek werken) wordt vanuit de overheid onder andere gestimuleerd om het drukke woon-werkverkeer te verminderen. Maar wat blijkt: ondanks het feit dat het aantal thuiswerkers de afgelopen jaren steeg van 27 naar 32 procent, had dit nauwelijks invloed op de drukte op de Nederlandse wegen. Sterker nog: het aantal files neemt zelfs toe.

‘Voordeel’ 2: Thuiswerken scheelt dure kantoorruimte
Als niet iedereen een vaste plek op kantoor heeft, kunnen er een hoop kantoorpanden in Nederland gesloten worden. En ja, het scheelt een bedrijf een heleboel geld als er geen ruimte meer gehuurd hoeft te worden. Maar aan de andere kant: wat moeten we dan doen met al die lege kantoren? Volgens verschillende berekeningen staat nu al zo’n 15 procent van de kantoorruimte in Nederland leeg. Ook zonde, toch. Daarbij kunnen we ons afvragen of het thuisfront (of het café om de hoek) wel zo blij is met het feit dat hun omgeving opeens als kantoor wordt gebruikt.

‘Voordeel’ 3: Geen baas
Niemand die controleert of je op tijd bent, of je er een beetje fatsoenlijk bij loopt en of je je wel aan de dertig minuten pauze houdt. Dus je kunt tussendoor best even een wasje draaien, met je moeder bellen, de hond uitlaten of snel even Twitter/Facebook/Instagram checken. En als je even een broodje gaat halen buiten de deur, ach, dan kraait daar toch geen haan naar. Maar ja, aan het einde van de dag moet er natuurlijk wel wat werk verzet zijn. En, hoe irritant misschien ook, dan werken de prikkende ogen van een baas in je rug toch net wat stimulerender.

‘Voordeel’ 4: Geen collega’s
Geen saaie praatjes over het weer bij binnenkomst, geen vieze ademgeuren, geen irritant getik op het toetsenbord of naar gehoest van uw overbuurman.
Maar dus ook niemand bij de koffieautomaat om lekker tegenaan te zeuren over die nieuwe klant, niemand om mee te roddelen over de andere collega’s, niemand om in de pauze mee een boterham te eten en niemand om advies aan te vragen. Elke middag tegen je tosti-apparaat aanpraten gaat op den duur ook vervelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Onderwerpen