Spring naar de content

Computerprogramma voorspelde ebola-epidemie

Het ebola-virus grijpt als een razende om zich heen. In rap tempo wordt gewerkt aan een vaccin, maar dat is nog niet helemaal klaar en ook nog niet getest. Het virus leek volledig uit de licht komen te vallen, maar misschien hebben we even niet goed opgelet. Het computerprogramma Healthmap zag de ebola-uitbraak namelijk al aankomen, negen dagen voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het meldde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Het online programma Healthmap waarschuwde negen dagen voor de officiële melding van Ebola al voor een ‘mysterieuze virale ziekte in beboste zones van zuid-oost Guinee.’ Dat laten de Amerikaanse onderzoekers van het Boston Children’s ziekenhuis weten, die betrokken zijn bij de ontwikkeling van dat programma.

ebola640

(Foto via Healthmap)

Healthmap brengt ziektes en infecties in kaart. Het programma doet dat door duizenden websites te scannen op medisch nieuws. Maar ook sociale media van dokters, lokale nieuwssites en websites van lokale overheden worden doorgelicht.

“Informele bronnen kunnen helpen een beeld te schetsen van wat er aan de gang is, en dit kan nuttige informatie zijn voor publieke gezondheidsorganisaties,”, zegt hoofdonderzoeker John Brownstein. De melding van het programma was het begin van een ebola-epidemie, die in Afrika al aan bijna duizend mensen het leven heeft gekost.

Het computerprogramma bestaat sinds 2006, om artsen en onderzoekers op de hoogte te houden van uitbraken van ziektes in de hele wereld. Ook kan de eventuele bron van een uitbraak sneller worden gevonden.

Onderwerpen