Spring naar de content

Prioriteiten: Lodewijk Asscher wil landelijk overleg Zwarte Piet

Het is hartje zomer en de discussie over Zwarte Piet is weer losgebarsten. Ja, alweer. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher wil zelfs een landelijk overleg over de toekomst van het hulpje van Sinterklaas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het moet niet veel gekker worden. Terwijl het zonnetje nog schijnt en de meeste mensen liever op het strand liggen ergens aan de kust in een warm land met een glaasje drinken erbij, kunnen sommige tegenstanders van Zwarte Piet hier in Nederland niet wachten tot het vrolijke hulpje van de Sint van het toneel is verdwenen.

Vicepremier Asscher heeft een landelijk overleg aangekondigd over de toekomst van Zwarte Piet. Nee, dat is geen grap. De PvdA’er heeft inspiratie opgedaan bij de overleggen in Amsterdam over de lokale Sinterklaas-intocht en pogingen om Zwarte Piet zoveel mogelijk te veranderen, dus nu wil hij ook iets soortgelijks op landelijk niveau bereiken.

Je vraagt je af waar de vicepremier mee bezig is.

Werkloosheid
Zou Asscher te veel vrije tijd hebben? Of heeft hij zijn prioriteiten gewoon niet op een rijtje? Volgens het CBS waren er in juni maar liefst 657.000 werklozen op een werkzame beroepsbevolking van 7,2 miljoen. Dat is nogal veel. Ook veel: het aantal WW-uitkeringen is over heel 2013 met 98.000 stuks toegenomen. Eind december vorig jaar zaten maar liefst 438.000 Nederlanders in de WW, een record.

Er is dus een groot probleem. De hoge werkloosheid moet met alle mogelijke middelen worden bestreden, bijvoorbeeld door het verlagen van belastingen en het aantrekkelijker maken voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Asscher heeft nota bene werkgelegenheid in zijn portefuille zitten als minister, maar hij houdt zich kennelijk veel liever bezig met de precieze kleur van de schmink van Zwarte Piet. Dan heb je het echt niet helemaal begrepen.