Spring naar de content

Doe nou toch eens iets aan die verdomde transferperiode!

Voor voetballiefhebbers is het de mooiste periode van het jaar: de transfermarkt. Spelers die voor veel geld van de ene club naar de andere verkassen, terwijl ze een dag eerder nog hebben bezworen nooit te zullen bezwijken voor het grote geld. Geruchten, bedragen, trainers die krankzinnig worden naarmate de deadline van 31 augustus dichterbij komt: mooier dan dat kan sport onmogelijk worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Hoe spijtig is het daarom dat het transfernieuws de laatste weken wordt overschaduwd door het begin van de verschillende voetbalcompetities. Met de start van de Eredivisie, de voorrondes van de Champions League en de Europa League dreigt het nieuws over verhuizende spelers op sommige momenten naar de achtergrond gedrongen te worden. In voetbalpraatprogramma’s wordt af en toe nu al met zoveel vuur over het spel gediscussieerd dat het lijkt alsof er helemaal geen transferperiode aan de gang is. En als het al over voorgenomen overgangen en miljoenenvergoedingen gaat, dan wordt daar eigenlijk voortdurend de huidige staat van het spel in betrokken.
Manchester United is geïnteresseerd in Daley Blind? Komt omdat ze de eerste wedstrijd verloren hebben. Bayern München op zoek naar verdedigende versterking? Dat zal dan wel te maken hebben met de blessure van Javi Martinez.

Stoppen met het spel?
Wie niet beter zou weten, zou kunnen denken dat die hele transferwindow wordt georganiseerd ter meerdere eer en glorie van het voetbal zelf. En dan te bedenken dat Jan Mulder zondag in Studio Voetbal nog voorstelde om de transfercarrousel het hele jaar door te laten duren! Het hele jaar lang transfers is natuurlijk prima: dat betekent het hele jaar geruchten, transferdagboeken, op vliegvelden gesignaleerde spelers, mislukte medische tests, heimweegevalletjes, miljoenen tekengeld, onthullingen over zaakwaarnemerskartels, speculaties over nieuwe spelsystemen, liegende clubvoorzitters en moeizaam huichelende spelers. Kortom: iedere dag, een heel seizoen lang.
Het probleem zit ‘m in het voetballen zelf.
Dat leidt, om eerlijk te zijn, gewoon af.
En, om nog eerlijker te zijn, zonder transferperiodes was er aan dat hele voetballen toch niets aan.

Hou je twee opties over: stoppen met het spel. Dat heeft tot voordeel dat clubs onbeperkt spelers kunnen kopen en verkopen, zonder zich druk te maken over de gevolgen voor het spel op het veld. Bovendien voorkom je met het afschaffen van competities dat eindeloze gezeur over competitievervalsing. Maar aan het stoppen met voetbal zitten onherroepelijk praktische en nostalgische haken en ogen: nog altijd zijn er veel mensen die veel van ‘het spelletje’ genieten, mensen die zich ‘fans’ noemen en zich ongetwijfeld tegen een afschaffing van het voetbal zouden verzetten.

Footballwindows
Komen we bij de tweede mogelijkheid: organiseer korte periodes, zogenaamde “footballwindows” – bijvoorbeeld eentje in de zomer, als toch iedereen op vakantie is, en eentje in de winter, als het te koud is om transferonderhandelingen te voeren – waarin clubs en landen die daar behoefte aan hebben onbeperkt tegen elkaar mogen spelen. Gedurende deze periodes mag er dan officieel niet getransfereerd worden, maar het spreekt vanzelf dat de zaken ook in deze maanden van luwte achter de schermen gewoon door kunnen gaan. Op die manier wordt de transfermarkt niet meer dan nodig verstoord door het voetbal en kan iedereen de hele tweede helft van de maand juli lang heerlijk van ‘het spelletje’ genieten.