Spring naar de content

En, wat vindt de pers van De Overgave? ‘Tenenkrommend. Hemeltergend. Dieptepunt’

Een erotische thriller à la Fifty Shades of Grey, met behalve Rick Engelkes ook Victoria Koblenko, Ellen ten Damme en Dave ‘sekstape’ Roelvink, dat kan toch niet misgaan? Wel dus. De Overgave is volgens recensenten de slechtste Nederlandse film ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

“Dat ook maar één serieuze filmmaker geen subsidie heeft gehad omdat dat geld naar De Overgave is gegaan, is onverdraaglijk.” Zo begint Het Parool zijn recensie. Volgens Mark Moorman is de verfilming van het gelijknamige boek van Renee van Amstel René Brouwer zo hemeltergend slecht, dat hij zich afvraagt wat regisseur Paul Ruven de afgelopen twee decennia heeft uitgespookt.

Heeft Ruven de laatste twintig jaar nog weleens een film gezien? Of een televisieserie? Hij schrijft in het proza van de contactadvertentie waar diepe gevoelens worden uitgedrukt in zinnen als: ‘Ik vind het best wel heftig.’ Waar de oudere minnaar zijn jonge geliefde betovert met bijvoorbeeld: ‘Ik heb hier een schone handdoek.’ Een schone handdoek!

Dan komt hij tot de kern van de zaak.

Het lijkt of ‘De Overgave’ voor een groot deel uit scènes in slow motion bestaat die herkauwen wat al eerder ­langs is gekomen. Op normale snelheid hadden we in een klein ­uurtje buiten gestaan. Het hemeltergende scenario maskeert de problemen die ‘De overgave’ op elk ander terrein heeft – we noemen beeld, geluid en acteren.

Waar Het Parool nog één ster toekent aan de poging tot poldererotiek, geeft Jochem Geerdink van FilmpjeKijken slechts een halve ster. Regisseur Ruven is volgens hem onbedoeld grappig:

Paul Ruven was de afgelopen jaren betrokken bij twee van de slechtste Nederlandse films aller tijden: ‘Het Bombardement’ (als schrijver) en Ushi Must Marry (als schrijver en regisseur). Zijn nieuwste film ‘De Overgave’ is niet veel beter, en stiekem zelfs grappiger dan het komisch bedoelde Ushi.

Neem de tenenkrommende dialogen…

“Als ik beloof dat ik me helemaal aan je overgeef, vliegen we dan gelijk business class naar de zon?” vraagt Eva (Sheena Tchai) op zeker moment aan bekende acteur Tim (Rick Engelkes).

Conclusie:

Tenenkrommende quatsch. Lachwekkend.

Barend de Voogd van Nu.nl is weinig positiever. In zijn eensterrenrecensie kraakt hij bovendien de mannen en vrouwen achter de schermen.

Zelfs technisch klopt er niet veel van deze film: het geluid is soms niet sync, de montage is chaotisch en de logica is vaak ver te zoeken. ‘Nine 1/2 Weeks’, toch al bijna dertig jaar oud, is opwindender.

De Overgave draait vanaf morgen in de bioscopen, behalve in Amsterdam.