Spring naar de content

Jeroen Pauw: ‘Vrouwen betekenen feitelijk niks in onze samenleving’

MET UPDATE – De nieuwe talkshow van Jeroen Pauw begint volgende maand. Het decor verandert, Pauw moet het doen zonder Paul Witteman, maar qua samenstelling van de gasten aan tafel verandert er helemaal niks.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Pauw zegt het maar alvast, zodat niemand straks verontwaardigd kan doen over het gebrek aan diversiteit bij het nieuwe VARA-programma dat vanaf 1 september te zien is op Nederland 1 NPO1: Pauw is niet van plan meer vrouwen uit te nodigen dan voorheen. Er is veel geklaagd over het gebrek aan diversiteit bij Pauw & Witteman, maar het wordt er allemaal niet beter op in de nieuwe show.

De reden daarvoor is vrij simpel, aldus Pauw: “Als ze langzamerhand iets in onze samenleving gaan betekenen wel. Maar feitelijk is dat niet zo.” Pauw zegt dit niet als grap, nee, Pauw is bloedserieus. Vrouwen betekenen gewoon feitelijk niks in onze samenleving. In een interview met het Algemeen Dagblad vandaag zegt hij ook:

“Er is één vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer, grote gemeenten hebben geen vrouwelijke burgemeester, er zijn minder vrouwelijke hoogleraren en zelfs ministers. Op het terrein waarop je het vaakst mensen uitnodigt, personen die kleur geven aan onze samenleving vanwege hun functies, zijn vrouwen ontzettend ondervertegenwoordigd.”

En: “Ik kan niet zeggen: ‘de burgemeester van Den Haag is een man, dan nemen we maar die van Schin op Geul.'” Daar heeft Pauw natuurlijk een punt, maar om nou te zeggen dat vrouwen “feitelijk niks” betekenen in Nederland? Asha ten Broeke, een van Nederlands bekendste beroepsfeministen denkt er in ieder geval het hare van:

Zou het een publiciteitsstuntje zijn om aandacht te trekken voor zijn nieuwe show – de concurrentie met Humberto Tan van RTL Late Night is immers moordend – of zou de VARA-presentator het allemaal echt menen?

In het laatste geval zullen we de komende dagen, weken en maanden overspoeld worden met boze feministen die ingezonden brieven schrijven naar de krant, die geïnterviewd worden door alle mogelijke media, en die eisen dat Pauw hen nou eens uitnodigt aan tafel. Zou Pauw het aandurven? Of vindt ‘ie al die feministen ook maar betekenisloos?

UPDATE 11.19 UUR: Jeroen Pauw neemt niks terug van zijn uitspraken, wat anderen ervan vinden ‘zal hem een zorg wezen’. “Als je het er niet mee eens bent, doe er dan wat aan,” dixit de presentator tegenover NU.nl.