Dankzij bemoeizucht EU moet u voortaan langer stofzuigen

Frank Verhoef 22 aug 2014 Economie

Het is zover: per 1 september aanstaande worden stofzuigers minder krachtig. Het is het resultaat van de draconische bemoeizucht van de Europese Unie waar HP/De Tijd vorig jaar al over schreef.

De bedoeling is om vanaf 2017 alleen nog stofzuigers over te houden met een maximaal vermogen van 900 watt. Zover is het nog niet, maar vanaf 1 september wordt de eerste stap al gezet: vanaf die maandag mogen er alleen nog stofzuigers worden verkocht die een maximaal vermogen van 1600 watt hebben. Ook krijgen die stofzuigers een nieuw energielabel.

Het is voorbij met de stofzuigers met een vermogen tot 2000 watt. De stofzuigerindustrie wordt dus aan banden gelegd, overigens met goedkeuring van de branche zelf (hoewel ze het niet eens zijn over bijvoorbeeld het nieuwe energielabel). De klant is er in ieder geval de dupe van. Want stofzuigen gaat alleen maar langer duren met minder krachtige stofzuigers, zoals de Britse consumentenbonden concluderen. Bezemproducenten wrijven naar verluidt in hun handen.

Waarom wil de EU eigenlijk dat wij voortaan langer aan het stofzuigen zijn? Nou, niet om ons te pesten – althans, dat is niet waarschijnlijk – maar omdat we met z’n allen energie moeten besparen. De EU denkt dat dat mogelijk is door de keuzemogelijkheden voor stofzuigers flink in te perken en de mensen die het huishouden doen weer eens aan het werk te zetten.

Er zit meer één ding op voor de mannen en vrouwen die het niet zien zitten dat ze straks nog meer tijd aan het huishouden kwijt zijn, en dat is zo snel mogelijk naar de lokale elektronicazaak en stofzuigers inslaan voor de komende decennia. Zo bezien begrijpen we ineens stukken beter waarom steeds meer mensen cynisch worden als ze de woorden ‘EU’ en ‘Brussel’ horen.

Reageer op artikel:
Dankzij bemoeizucht EU moet u voortaan langer stofzuigen
Sluiten