Spring naar de content

Vlaamse ex-Syriëstrijder: belangrijke rol voor Nederlanders en Belgen bij IS

Een Nederlandse jihadist stond aan het hoofd van de gevangenis waar journalist James Foley gevangen zat. Dat beweert althans de 19-jarige Vlaamse ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck, die via zijn vader en advocaat zijn verhaal deed aan EenVandaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Bontinck zat vorig jaar drie weken in de IS-gevangenis in Aleppo, nadat medestrijders hem hadden beschuldigd van spionage. Daar zat hij samen met onder anderen Foley, de Amerikaanse journalist die vorige week door IS werd onthoofd.

Volgens de jonge Vlaming waren in de gevangenis belangrijke rollen weggelegd voor Nederlandse en Belgische jihadisten. Een Nederlandse man zou als cipier een hoge positie hebben bekleed. Wat zijn rol precies was, is niet bekend. In Nederland zou hij een opleiding tot ingenieur hebben gevolgd. Een andere bewaker zou een voormalig kopstuk van de inmiddels ontbonden radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium zijn geweest.

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen (die zijn zoon persoonlijk ging zoeken in Syrië) neemt het de Nederlandse regering kwalijk dat deze jihadisten nog niet zijn geïdentificeerd door de veiligheidsdiensten. “Dat betekent dat uw diensten alleen maar toekijken en niets doen, en dat het prutsers zijn,” aldus Bontinck dinsdag tegen EenVandaag. “En dat die man tot op heden nog vrij spel heeft in Syrië. Dat vind ik een zeer betreurende zaak.”

Volgens Kris Luyckx, de advocaat van Jejoen, waren hij en James Foley echte vrienden. Dimitri Bontinck beschrijft Foley als ‘een licht in de duisternis’ voor zijn zoon. “Hij heeft mijn zoon steeds opgepept, sociaal ondersteund, en hem knowledge gegeven. Mijn zoon heeft heel veel kennis opgedaan.”

Jejoen keerde vorige zomer terug uit Syrië. Volgende maand zal hij zich voor de Belgische rechter verantwoorden. De Belgische justitie en de AIVD hebben het bericht niet bevestigd.

sitestat