Spring naar de content

Waarom plassen in de zee niet schadelijk is

Met de recente moessonbuien die met name het zuiden van het land teisterden leek de gedachte aan zon, zee en strand verder dan ooit. Maar genoeg getreurd. Het lijkt erop dat het weer de komende dagen beter wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

En het goede nieuws in dit bericht is nog niet voorbij. Want mocht u de komende dagen naar het strand gaan voor een lekkere nazomerplons, dan kunt u naar hartelust in de zee urineren. Dit is namelijk niet schadelijk voor de flora en fauna van onze zeeën. Integendeel zelfs.

De Amerikaanse organisatie ACS (American Chemical Society) legt in het bijgevoegde infographic-filmpje uit waarom uw urine geen enkel gevaar oplevert voor het zeeleven. Zelfs als alle bewoners van onze planeet tegelijkertijd hun gemiddelde kleine boodschap (200 tot 500 milliliter) in de zee zouden doen zou er nog geen verandering optreden in de samenstelling van het zeewater.

De ammoniak in urine is zelfs voedzaam voor waterplanten. En daarbij doen alle dieren die in de zee leven hun behoefte in het water, met als absolute topper de Blauwe vinvis, een walvis die per keer zo’n 250 liter in de zee loost. Zoutwatervissen plassen eigenlijk maar een klein beetje, maar wat zij uitscheiden is vanwege het zoutgehalte van de zee (zout onttrekt vocht) erg geconcentreerd.

Onze urine in de zee is dus nog geen druppel op de gloeiende plaat. Watert u er dus rustig op los wanneer u het strand opzoekt. Wat wel afgeraden wordt (in dit filmpje van dezelfde makers) is uw overvloedige vloeistoffen in een zwembad te lozen.

Ten eerste natuurlijk om de voor de hand liggende redenen (onfatsoenlijk, smerig), maar ook en vooral omdat de stoffen in onze urine in combinatie met chloor een chemische reactie zouden kunnen veroorzaken, die op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk is voor de gezondheid van u en uw medemens.

Onderwerpen