Spring naar de content

Nieuwe baan Tony Blair: spindoctor van schurkenregimes

Tony Blair is voornamelijk bekend als de langstzittende Labour-premier van Groot-Brittannië ooit (1997-2007). Maar inmiddels verdient hij op een heel andere manier de kost: als imago-consultant van de president van Kazachstan, de man die in 2011 een bloedbad aanrichtte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Op Blairs advieswerk in landen waar de mensenrechten worden geschonden, is in eigen land stevige kritiek. The Guardian vindt het zacht gezegd nogal opmerkelijk dat Blair de Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev tips aan de hand deed hoe hij reputatieschade kon beperken na het bloedbad in de stad Zhanaozen in december 2011, waarbij vijftien demonstranten door politie werden doodgeschoten. In een brief waar Britse media de hand op wisten te leggen, valt te lezen hoe Blair dat aanpakte: “Hoe tragisch ook, deze gebeurtenissen mogen de enorme vooruitgang die Kazachstan heeft geboekt niet overschaduwen. Ermee omgaan op de manier die ik voorstel (geen doekjes om de kwestie-Zhanaozen wikkelen – SH) is de beste aanpak wat de westerse media aangaat.”

Blair, die een kantoor heeft in de Kazachstaanse hoofdstad Astana en een miljoenendeal met Nazarbajev sloot voor zijn tips, hielp de president ook een handje met zijn toespraak op de University of Cambridge. Ook daarbij was het de bedoeling om negatieve publiciteit te voorkomen.

Die diensten van Blair vallen in slechte aarde bij Human Rights Watch, aldus Hugh Williamson, de directeur van de mensenrechtenorganisatie, die vindt dat oud-premier zich als een spindoctor gedraagt. “Deze brief laat zien dat Blair geen schaamte kent.”

Blair heeft nog meer dubieuze regimes, staatshoofden en bedrijven als klant, onder meer in Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Colombia. Saillant detail: Blair is ook speciaal gezant voor het Midden-Oosten (namens de EU, de VS, de VN en Rusland, het zogeheten Kwartet), al begint die positie door de bergen kritiek die hij krijgt steeds verder onder druk te staan.

Onderwerpen