Spring naar de content

Mysterie van Stonehenge eindelijk opgelost (dankzij tuinslang)

Heeft u zich altijd al afgevraagd waarom Stonehenge geen complete cirkel is, maar waarom de stenen blokken lukraak door elkaar staan? Het heeft ongeveer 4000 jaar geduurd, maar dat mysterie is nu eindelijk ontrafeld. Er moest een tuinslang aan te pas komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Archeologen braken zich er al decennialang het hoofd over: vormden de enorme stenen van Stonehenge ooit een cirkel? De blokken lijken namelijk lukraak door elkaar te staan. Wetenschappers hebben uitvoerige proeven gedaan, maar kwamen nooit tot een bevredigend antwoord. Maar dankzij de droogte van dit jaar is dat er nu wel. De stenen van Stonehenge waren vroeger inderdaad een complete cirkel.

stone640

Het gras rond de stenen wordt altijd besproeid met water, zodat het grasmatje er fraai bij ligt. Maar dit jaar had de beheerder echter een te korte tuinslang, waardoor niet alle plekken besproeid konden worden. Daardoor ontstonden dorre plekken in het gras, en werd zichtbaar waar de nu ontbrekende stenen vroeger hebben gestaan.
De ontdekking werd gedaan door opzichter Tim Daw: “Die dorre plekken lagen op plekken waar archeologen eerder tevergeefs hadden gezocht naar aanwijzingen dat er ooit stenen stonden. Dat bewijs vonden ze alleen nooit. Deze droge grasplekken kunnen aantonen dat daar ooit stenen hebben gestaan.” Hij riep zijn collega’s erbij. “Ik ben er nog steeds verbaasd over dat door gewoon echt goed naar iets te kijken, waar tienduizenden mensen eerder ook bewust naar gekeken hebben, je iets kunt zien dat met moderne apparatuur niet lukt.”

Maar daarmee zijn nog niet alle vragen opgelost. Zo zoekt men nog altijd naar een antwoord op de vraag hoe men er destijds in geslaagd is die grote rotsblokken te verplaatsen.

Onderwerpen